Μια δεκαετία συμπληρώνει το πρόγραμμα «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στις φυλακές» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόκειται για άτυπη εκπαίδευση που στηρίζεται σε εθελοντές και γίνεται τακτικά, κάθε εβδομάδα σε τέσσερα Σωφρονιστικά Καταστήματα, Τίρυνθα, Ναύπλιο, Τρίπολη και Κορυδαλλό.
Φέτος το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στα εικαστικά και φέρει τον τίτλο, «η τέχνη ελευθερώνει», ενώ εμπλέκονται και πολλές άλλες μορφές τέχνης σε ποικίλα θέματα. Τα εικαστικά έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024 με μεγάλες τοιχογραφίες στους εξωτερικούς τοίχους του Σχολείου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ναυπλίου, ενώ πριν τέσσερα χρόνια είχε γίνει και μια τοιχογραφία σε έναν προαύλιο χώρο της φυλακής Ναυπλίου με την καθοδήγηση της εικαστικού Μάγδας Μάρα, τότε και τώρα, και με τη συνεργασία – ζωγραφική των εγκλείστων του Δημοτικού Σχολείου.
Με τις τοιχογραφίες οι έγκλειστοι ενθουσιάστηκαν και δήλωσαν ότι η δημιουργικότητα που εκφράζεται κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής τους δίνει χαρά και τους απαλύνει τον πόνο του εγκλεισμού και του περιβάλλοντος. Αφιέρωσαν ολόκληρη αυτή τη χρονιά στην εικαστική έκφραση που θα καταλήξει σε έκθεση των έργων. Η έκθεση επιθυμούν να εμπεριέχει και έργα των ζωγράφων που έρχονται σε αλληλεπίδραση με τα έργα των εγκλείστων. Με τον τρόπο αυτόν γίνεται μια συναλλαγή, ανταλλαγή, συν-διάλογος και ώσμωση ιδεών και συναισθημάτων. Μια συνύπαρξη που γράφεται στις συνειδήσεις των εγκλείστων, των εικαστικών και των μελλοντικών θεατών επισκεπτών. Ένα κοινωνικό διάβημα τέχνης που οδηγεί σε αλλαγή.
Παράλληλα έγιναν δύο εικαστικά εργαστήρια τον μήνα Φεβρουάριο 2025 με τον τίτλο «Εντός-εκτός, κοινωνία-φυλακές, ζωγραφίζω το όνειρο». Οι συμμετέχοντες ήταν 22 Σωφρονιστικοί στην πρώτη ομάδα, που καθοδήγησε ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος τους έδωσε χαρτιά με ημι-ανεικονικά ζωγραφικά αποτυπώματα που χρησιμοποίησαν ως ερέθισμα για περαιτέρω εργασία. Στη β΄ ομάδα ο εικαστικός Γιάννης Χαρικλέους έδωσε οδηγίες για τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου που καθένας από τους 18 συμμετέχοντες, δημιούργησε. Τα αποτελέσματα ήταν εκθαμβωτικά. Η εκδήλωση ά’ + β’ αποτέλεσε προσφορά του Φουγάρου.
Στο άμεσο μέλλον, την Τρίτη 27 Μαίου 2025 στις 18.30΄ θα γίνει μια διαδικτυακή συνάντηση των Εικαστικών μας.
Για το γενικό έργο στις φυλακές που κλείνει δέκα χρόνια, μιλάει η Άλκηστις Κοντογιάννη. Την παρουσίαση των εικαστικών και τον συντονισμό συζήτησης ανέλαβε ο Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, θα μιλήσουν ορισμένοι από τους εικαστικούς, από το Ναύπλιο, Μάρα Μάγδα, Δημήτρης Παπαχρήστος, ΦραντσέσκοΜορέττι, ΛένιαΧρυσικοπούλου, Βασιλική Τσούτσουβα, από την Καλαμάτα ο Χρήστος Ρηγανάς, και από την Αθήνα η Βασιλική Σοφρά, η Άννα Τσαμκόσογλου και η ΕστέλαΚαρμπάγιο.
Το ZOOM είναι https://zoom.us/j/93135579672?pwd=YnNGZklCT3dUdmp4VDlZd0JYZGQ3UT09