Μπορεί τα πανηγύρια να αποτελούν μια γιορτή παράδοσης και πολιτισμού, όμως πίσω από τη γιορτινή ατμόσφαιρα κρύβεται ένα καλά οργανωμένο δίκτυο παρανομίας και φοροδιαφυγής που αποφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που διακινείται εκτός φορολογικού ελέγχου.
Όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), το καθεστώς που επικρατεί στα πανηγύρια είναι «εκτός νόμου», με ανεξέλεγκτες πωλήσεις τροφίμων και ποτών, χωρίς ταμειακές αποδείξεις, υγειονομικούς ελέγχους ή ασφαλιστικές καλύψεις.
Εργασία χωρίς συμβάσεις – Πωλήσεις χωρίς αποδείξεις
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΑΣΚΕΔΙ, Νίκη Κωνσταντίνου, «τα 25.000 πανηγύρια που διοργανώνονται ετησίως στη χώρα, λειτουργούν με εθελοντές αντί για εργαζόμενους με συμβάσεις, δεν κόβουν αποδείξεις, δεν έχουν POS και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους υγειονομικό ή φορολογικό έλεγχο».
Όλα αυτά συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Νόμου 4849/2021, που προβλέπει ότι η διάθεση τροφίμων και ποτών επιτρέπεται μόνο από νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα
Στην Αργολίδα διοργανώνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικά πανηγύρια, πολλές φορές υπό την αιγίδα δημοτικών αρχών ή με τη συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων. Ωστόσο, οι διοργανώσεις αυτές δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα: καντίνες χωρίς άδειες, παράνομες ψησταριές σε δημόσιους χώρους, ακόμη και αλκοόλ που πωλείται σε ανήλικους, εντοπίζονται όλο και συχνότερα, με επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η ευθύνη –όπως προβλέπει η νομοθεσία– βαραίνει τις δημοτικές αρχές και τους φορείς που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. «Η υγειονομική ασφάλεια και η φορολογική ισότητα δεν μπορεί να εξαρτώνται από τις ορέξεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες κάθε Δήμου», επισημαίνει η κα Κωνσταντίνου.
Η αντιπαράθεση στον Δήμο Ναυπλιέων
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που εκτυλίχθηκε πρόσφατα στον Δήμο Ναυπλιέων, όπου ο δήμαρχος Δημήτρης Ορφανός έξαλλος διέκοψε το δημοτικό συμβούλιο και πήγε στο αστυνομικό τμήμα για μηνύσεις, μετά από καταγγελίες για χρηματισμό σχετικά με την παραχώρηση δημοτικών χώρων για τη διοργάνωση πανηγυριών στο Μάνεση και την Αγία Τριάδα.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε όταν ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Φραγκιουδάκης τοποθετήθηκε για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του Δήμου αναφορικά με την αναγκαιότητα χρηματοδότησης τέτοιων εκδηλώσεων και την παραχώρηση χώρων για τη διοργάνωση πανηγυριών.
Δηλητηριάσεις και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πέρα από την οικονομική διάσταση, δεν λείπουν και τα περιστατικά που αγγίζουν τη δημόσια υγεία: μαζικές δηλητηριάσεις από ακατάλληλα τρόφιμα που διατέθηκαν σε πανηγύρια, αλκοόλ που πωλείται ανεξέλεγκτα και χωρίς έλεγχο ποιότητας, ακόμα και σε ανηλίκους.
Σε πρόσφατη καταγγελία που έφτασε στο ΠΑΣΚΕΔΙ, καταναλωτές στη Χαλκιδική εμφάνισαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώθηκαν επεισόδια από υπερκατανάλωση αλκοόλ σε νεαρούς. Ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια είναι άμεσος, ειδικά όταν οι διοργανώσεις φιλοξενούνται σε σχολεία ή άλλους ακατάλληλους χώρους χωρίς σχέδιο εκκένωσης και με αμφίβολες υποδομές.
Να εφαρμοστεί ο νόμος – Όχι στην κατάργηση των πανηγυριών
Το ΠΑΣΚΕΔΙ δεν τάσσεται κατά των πανηγυριών. Αντιθέτως, υπογραμμίζει την πολιτιστική τους αξία, αλλά επιμένει ότι πρέπει να διεξάγονται με σεβασμό στη νομιμότητα και τη δημόσια ασφάλεια. Ζητά την άμεση ενεργοποίηση του Ν. 4849/2021, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του και εγκυκλίους προς τους Δήμους ώστε να τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο.
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια Υπουργεία, το Σωματείο ζητά:
- Ρητή απαγόρευση διάθεσης τροφίμων και ποτών από μη αδειοδοτημένους φορείς.
- Εφαρμογή ίδιων φορολογικών, υγειονομικών και ασφαλιστικών ελέγχων με τους επαγγελματίες εστίασης.
- Συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων με τοπικά καταστήματα εστίασης.
- Ανάδειξη των πανηγυριών ως μοχλών τοπικής ανάπτυξης και όχι παραοικονομίας.