Στερεύει η Ελλάδα: Πόσο κοντά είμαστε στην υδατική κρίση

19η παγκοσμίως στον κίνδυνο λειψυδρίας η Ελλάδα – Καμπανάκι από την Deloitte και το WRI – Υφαλμύριση, υπεράντληση και τουριστική πίεση απειλούν τα υδάτινα αποθέματα.
Νερό βρύση λειψυδρία

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του World Resources Institute, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη πίεση στους υδάτινους πόρους της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Deloitte που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον βασικό παράγοντα αυτής της επιδείνωσης, επηρεάζοντας τόσο την προσφορά νερού (λόγω μείωσης βροχοπτώσεων), όσο και τη ζήτηση, κυρίως για άρδευση και τουριστικές χρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Καταγράφεται υπερδιπλασιασμός (+139%) στις απολήψεις νερού για ύδρευση την περίοδο 2001–2022, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.
    Οι απώλειες από τα δίκτυα ύδρευσης φθάνουν το 50%, με έντονα προβλήματα σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες, όπου η ζήτηση κορυφώνεται το καλοκαίρι, όταν οι υποδομές πιέζονται στο έπακρο.
  • Η Ελλάδα δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας ακόμη και χώρες με παρόμοιο κλίμα. Παρά τη μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι απώλειες των γερασμένων αρδευτικών δικτύων και οι καλλιέργειες υψηλής κατανάλωσης νερού, διατηρούν υψηλή την κατανάλωση.
  • Η υφαλμύριση των υδάτων αναδεικνύεται ως κρίσιμο πρόβλημα, αφού η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά 80% την τελευταία 20ετία, την ώρα που η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40%. Η πίεση στον υδροφόρο ορίζοντα απειλεί τη μακροπρόθεσμη επάρκεια των αποθεμάτων, με τα φράγματα της ΔΕΗ να εμφανίζουν ιστορικά χαμηλά.

Η οικονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια της Ελλάδας εξαρτάται από την άμεση αναδιάρθρωση της πολιτικής διαχείρισης υδάτων, τη μείωση σπατάλης, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την προώθηση τεχνολογιών εξοικονόμησης.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η λειψυδρία μπορεί να καταστεί μόνιμη απειλή για την ύδρευση, την αγροτική παραγωγή, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis