Η σημαία της Παλαιστίνης κυμάτισε χθες, Πέμπτη 15 Μαΐου, στο Δημαρχείο Γορτυνίας, στη Δημητσάνα, με αφορμή τη 77η επέτειο μνήμης της Νάκμπα (Nakba) – της καταστροφής που σημάδεψε τον παλαιστινιακό λαό το 1948. Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Γορτυνίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί συμβολική πράξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και τους Παλαιστίνιους της διασποράς, που συνεχίζουν να τιμούν την ημέρα αυτή ως ημέρα συλλογικής μνήμης και αγώνα για δικαιοσύνη.
«Οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο τιμούν την ημέρα της Νάκμπα ή της “καταστροφής”, όταν 15.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, 531 χωριά και πόλεις καταστράφηκαν και 750.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν βίαια από την πατρίδα τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.
Η απόφαση του Δήμου να υψώσει τη σημαία ελήφθη ύστερα από επίσημο αίτημα του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, ο οποίος απηύθυνε σχετική επιστολή στον δήμαρχο Ευστάθιο Κούλη, επισημαίνοντας:
«Η φετινή επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η ανάρτηση της σημαίας δείχνει ότι η Γορτυνία στέκεται στο πλευρό της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, υπογράμμισε με τη σειρά του τη σημασία της συγκεκριμένης συμβολικής πράξης, τονίζοντας τη μακροχρόνια φιλία Ελλάδας – Παλαιστίνης και την κοινή τους προσήλωση σε αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.
«Η Γορτυνία αναγνωρίζει την ιστορία του παλαιστινιακού λαού και στηρίζει το αίτημα για δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη γραμμή του 1967», ανέφερε χαρακτηριστικά.