Εκτός αποζημίωσης οι αμπελουργοί της Αργολίδας – Αδικία για τα πληγέντα αμπέλια οίνου από καύσωνα και παγετούς

Παρά τις τεράστιες ζημιές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του 2024, οι αμπελοκαλλιεργητές της Αργολίδας μένουν εκτός του Μέτρου 23, ενώ γειτονικές περιοχές όπως η Κορινθία αποζημιώνονται κανονικά.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους αμπελουργούς της Αργολίδας η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις μέσω του Μέτρου 23, καθώς ο νομός μένει εκτός χρηματοδότησης, παρά τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν τα αμπέλια οίνου από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του 2024.

Η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς. Καύσωνες, παρατεταμένη ξηρασία, άκαιρες βροχοπτώσεις και πρώιμοι παγετοί έπληξαν καίρια τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της παραγωγής όχι μόνο για το 2024, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, οι αποζημιώσεις ύψους 101,9 ευρώ ανά στρέμμα αφορούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, η Κόρινθος, η Λάρισα, οι Σέρρες και άλλες, αφήνοντας εκτός τις πληγείσες περιοχές της Αργολίδας (Μαλανδρένι, Γυμνό, Σκοτεινή, Ηλιόκαστρο, Θερμησία, Δίδυμα κ.ά.).

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας της Αργολίδας, με εκτεταμένες εκτάσεις και παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνου. Οι παραγωγοί της περιοχής εκφράζουν έντονη απογοήτευση και αγανάκτηση, βλέποντας τους κόπους τους να μην αναγνωρίζονται από την Πολιτεία.

Οι τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος και ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, έχουν ήδη θέσει το θέμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ζητώντας άμεση επανεξέταση της απόφασης και συμπερίληψη της Αργολίδας στις αποζημιώσεις.

Η απόφαση του Υπουργείου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως άδικη και αδικαιολόγητη, ενώ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια ένταξης και τη διαχείριση των αιτήσεων αποζημίωσης.

Η αγωνία των αμπελουργών είναι πλέον μεγάλη, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις συνέπειες μιας καταστροφικής χρονιάς χωρίς στήριξη από το Κράτος, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και η κλιματική κρίση καθιστά την αγροτική παραγωγή ακόμη πιο επισφαλή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version