Με μια ανοιχτή επιστολή, ο συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Διδύμων, Αντώνης Κ. Μαλτέζος, τοποθετείται δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα της Δ.Κ. Διδύμων στον Δήμο Ερμιονίδας.
Καλεί τους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους, καθώς και τους καταγόμενους αιρετούς της περιοχής, να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και διαφάνεια κρίσιμα ζητήματα, όπως η ολοκλήρωση των δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η υδροδότηση των οικισμών Λουκαϊτίου, Ράδου και Διδύμων, αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών σε ό,τι αφορά την καθαριότητα.
Η επιστολή αποτυπώνει την αγωνία ενός ενεργού πολίτη που γνωρίζει από μέσα τη διοικητική πραγματικότητα και τις ανάγκες των κατοίκων. Πρόκειται για μια δημόσια παρέμβαση που στοχεύει όχι στη στείρα κριτική, αλλά στην ανάδειξη προβλημάτων που ζητούν λύσεις και στην ανάγκη για συλλογική δράση στην Ερμιονίδα.
Η επιστολή
“Ο απόηχος των φετινών εκδηλώσεων στη Δημοτική Κοινότητα Διδύμων είναι μέχρι τώρα ιδιαίτερα θετικός. Αυτό φάνηκε τόσο από τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών όσο και από τα ιδιαίτερα ένθερμα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Προφανώς, οι εκδηλώσεις είναι αναγκαίες και ουσιαστικές για τον τόπο μας γιατί προβάλλουν την ιδιαίτερη ομορφιά του και χαρίζουν στιγμές χαράς και διασκέδασης σε όλους μας. Όμως δεν μπορούμε να μένουμε μόνον σε αυτές, τα χρόνια προβλήματα του τόπου δεν πρέπει να ξεχνιούνται γιατί πάντοτε υπάρχει η επόμενη ημέρα μετά από τα πανηγύρια και τις γιορτές, τότε που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.
Απέναντι στα προβλήματα απαιτείται ενημέρωση, ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος στον οποίο πρέπει να τεθούν τα ζητήματα και να προωθηθούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων για μελέτη και για τη διεκδίκηση της επίλυσής τους.
Κάποια από αυτά πρέπει να επιλυθούν άμεσα και για κάποια άλλα να δρομολογηθούν οι λύσεις τους για το άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα:
A. Κτηματολόγιο Δ.Κ Διδύμων
Ο κ. Ιωάννης Δημαράκης ορισθείς ως άμισθος ειδικός σύμβουλος από το Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλο, σε συνεργασία με μηχανικούς και νομικούς, επιμελήθηκε και πραγματοποίησε μια αξιόλογη εργασία: «συγκέντρωση – καταγραφή – αποτύπωση και δήλωση της περιουσίας του Δήμου στο εθνικό κτηματολόγιο», την οποία παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2024.
Η εργασία αυτή προφανώς πρέπει να ολοκληρωθεί με την εξέταση–δήλωση εκκρεμοτήτων οι οποίες έχουν επισημανθεί με επιστολή μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 21-02-2025 προς το Δήμο Ερμιονίδας .
Συγκεκριμένα , κατά περιοχή:
1. Στο Σαλάντι :
i. Δεν έχει αποτυπωθεί και δηλωθεί η κοινοτική/ δημοτική περιουσία έκτασης 10 περίπου στρεμμάτων ( αλώνια, πηγάδι και δρόμος) πινακίδα 2 αρχικής κτηματογράφησης της περιοχής που υπάρχει στο αρχείο του δήμου. (Φωτο 7)

Η αξία της συγκεκριμένης περιουσίας είναι πάρα πολύ σημαντική.
ii. Πρέπει να γίνει ορθή αποτύπωση στο εθνικό κτηματολόγιο των δυτικών ορίων (όρμος Βουρλιά του Δήμου Ερμιονίδας/ πρώην Κοινότητα Διδύμων). Τα στοιχεία πρέπει να διορθωθούν σύμφωνα με τον χάρτη ΓΥΣ ΣΠΕΤΣΑΙ 1/50000 του 1976 και με τον νόμο 3409 ΦΕΚ 213 τεύχος Β 6/10/1927 όπου ρητά αναφέρεται … « Το αγροτικόν κτήμα της διαλελυμένης Μονή Αυγού, αποσπώμενον της επαρχίας Ναυπλίας και της δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Ναυπλίου, υπάγεται εφεξής εις την επαρχιών Σπετσών και Ερμιονίδος και δικαστικώς εις την δικαιοδοσιών του Ειρηνοδικείου Μάσσητος …..»
2. Στα Δίδυμα
Στην κάτω πλατεία ( εκκλησία Αγίου Νικολάου), ο χώρος του παλαιού νεκροταφείου στον οποίο βρίσκεται το Ηρώο των Πεσόντων της Δ. Κοινότητας και η προτομή του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο Κ. Δ. Μπροδήμα.
3. Στο Λουκαΐτι
Επιβάλλεται να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο η έκταση του πρώην νεκροταφείου του οικισμού, του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο υπάρχον εκκλησάκι και στο πρώην κοιμητήριο, καθώς και η έκταση που προορίζεται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου καθώς και το κτίριο μαζί με το οικόπεδο του πρώην συνεταιρισμού.
4. Στην Πελεή
i. Ο σχολικός κλήρος 62 στρεμμάτων και το πλακόστρωτο αλώνι ανατολικά της εκκλησίας της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, αν δεν έχουν ήδη δηλωθεί .
ii. Η απεικόνιση των κτημάτων στην ανάρτηση του κτηματολογίου στην περιοχή «Πελεή» (αναδασμός) είναι προβληματική. Σε ορισμένα τμήματα έχει γίνει σύμφωνα με τους χάρτες διανομής του 1934 και 1958 (σε ποσοστό περίπου 80%) και σε άλλα τμήματα έχει γίνει σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.
Απαιτείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έλεγχος ορθότητας της απεικόνισης των δημοτικών ακινήτων συνολικά, για να αποφευχθούν μελλοντικά κοστοβόρες δικαστικές διενέξεις .
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε πως αν δεν δηλωθούν οι δημοτικές εκτάσεις, όπως αναφέρθηκε και κατά την παρουσίαση του κτηματολογίου στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα είναι δυνατόν μελλοντικά να αξιοποιηθούν ή να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
B. Υδροδότηση οικισμών Δ.Κ. Διδύμων
Επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα ώστε να επαναληφθεί ο εμπλουτισμός της υδροφόρου λεκάνης των γεωτρήσεων στην Πελεή από την υδρομάστευση Μοριάρη και την ροή υδάτων ( Φώτο 12 ) του χείμαρρου Ράδου, δυστυχώς τώρα η μεγαλύτερη ποσότητα καταλήγει στην θάλασσα.

Τα προβλήματα του περασμένου καλοκαιριού 2024 υδροδότησης των οικισμών Λουκαϊτίου, Ράδου και Διδύμων πρέπει με την συνεργασία και το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΕΡ, του Δήμου και της κοινότητας να μην επαναληφθούν και φέτος. Άμεσα θα πρέπει να επιλυθεί και το θέμα παροχής νερού σε όλους τους κατοίκους στον οικισμό Λουκαΐτι .
Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί για την εξασφάλιση και διάθεση τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού επαρκούς υγιεινού ποσίμου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων των οικισμών.
Το θέμα διαχείρισης του νερού ευρύτερα είναι μεγάλο, σοβαρό, πολύπλοκο και πρέπει να απασχολήσει όλους μας στην επαρχία Ερμιονίδας.
Βέβαια η Ερμιονίδα ξεκινά από το Σχιστήριο Σοφικίτη (μετά την διασταύρωση προς Καρατζά) και όχι στα Βλαχοπουλαϊικα όπου τοποθετήθηκε η ενημερωτική/ διαφημιστική πινακίδα για το έργο μεταφοράς και διανομή νερού άρδευσης του Αναβάλλου στην ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ (Φώτο 5).

Εκτός και αν δεν προορίζεται για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της ορεινής Ερμιονίδας. Μέχρι την ολοκλήρωση του ως άνω έργου, θα ήταν χρήσιμο για την ευρύτερη περιοχή, να μην αγνοηθούν από την περιφέρεια έργα, χαμηλού κόστους, μικρών φραγμάτων σε υπάρχοντες χείμαρρους για καθυστέρηση απορροής υδάτων προς την θάλασσα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.
Γ. Καθαριότητα Δ.Κ Διδύμων
Από ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητας Διδύμων κ. Μπουγιούρα επανειλημμένα έχει ζητηθεί η διάθεση υπαλλήλου καθαριότητας ( όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν) για τις ανάγκες όλων των οικισμών της Δ.Κ Διδύμων. Το αίτημα αυτό μέχρι σήμερα δεν βρήκε ανταπόκριση από την διοίκηση του δήμου.
Η καθαριότητα είναι ανταποδοτική τακτική υπηρεσία, όχι μόνο πριν τις γιορτές και δεν αφορά μόνο τους δρόμους όπου διέρχονται εικόνες ή ο επιτάφιος ούτε μόνο την κεντρική πλατεία αλλά ισχύει για κάθε γωνιά των οικισμών. Δεν είναι προνόμιο μόνο των νοτίων και παράλιων οικισμών και δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου (Φώτο 3) .

Χρειάζεται η στράτευση και το φιλότιμο όλων για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της περιοχής από πλευράς καθαριότητας ( να καθαριστούν όλες οι γωνιές του δήμου και να προστατευθούν ώστε να μην μετατραπούν και πάλι σε σκουπιδότοπους) και επειδή μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις δεν θα αναρτήσω καμιά προς το παρόν αναμένοντας την παρέμβαση των αρμοδίων.
Πρέπει να διατεθεί άμεσα υπάλληλος καθαριότητας με τον απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε υπό την εποπτεία του υπεύθυνου για το περιβάλλον αντιδημάρχου και την καθοδήγηση των εκπροσώπων της κοινότητας να καλύπτει τις ανάγκες όλων των οικισμών της Δ.Κ Διδύμων.
Δ. Διατηρητέο σχολείο Συγγρού
Το παλαιό Δημοτικό Σχολείου- σχολείο Συγγρού έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο Νεότερο Μνημείο σύμφωνα με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2475/35243 – ΦΕΚ: 1579/Β/1999-08-06 του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η σημερινή κατάσταση του χώρου δεν τιμά γενικά κανέναν. Ο χώρος χρίζει άμεσης παρέμβασης και προστασίας όπως την αντικατάσταση κατεστραμμένων υαλοπινάκων των παραθύρων κλπ.
Ειδικά η εικόνα του υπόστεγου, που βρίσκεται στο ανατολικό προαύλιο του σχολείου, παρά τις αιτήσεις και τις υποσχέσεις, είναι θλιβερή και εγκυμονεί κίνδυνο από τυχόν κατάρρευση (Φώτο 16,17).


Είναι άμεσης προτεραιότητας η απομάκρυνση της υπό κατάρρευση στέγης, ο καθαρισμός του χώρου και η ανακατασκευή του υπόστεγου.
Παράλληλα επιβάλλεται, αν δεν έχει ενταχθεί, η ένταξη της αναπαλαίωσης του κτιρίου στον προγραμματισμό του Δήμου. Είναι δε αναγκαίο να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη για τον σχεδιασμό του σε χώρο πολλαπλών χρήσεων για την ουσιαστική λειτουργία ως έκθεση αντικειμένων λαογραφίας, αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριάσεων κλπ. ώστε το συντομότερο δυνατόν να είναι εφικτή η ένταξη του σε χρηματοδοτικά προγράμματα .
Ε. Μονή Αυγού
Επειδή η σημερινή κατάσταση της Μονής δεν τιμά κανέναν, θα πρέπει άμεσα από όλους με κάθε
τρόπο να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που έγιναν χωρίς την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας…
Το μνημείο είναι αναγκαίο να επανενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των
έργων αναστήλωσης και περιτοίχισης του αύλειου χώρου της Μονής. Επίσης πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ενταθούν προς μελέτη εργασίες στερέωσης, αναστήλωσης, προστασίας και προβολής των βυζαντινών ναών του Προφήτη Ηλία στο δημοτικό κτήμα Αμπέλι, της Παναγίας στο Μετόχι αλλά και η πηγή στο Καμαράκι.
ΣΤ. Κοιμητήριο στα Δίδυμα
Το κοιμητήριο είναι ιερός χώρος. Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του νότιου γκρεμισμένου τοίχου (Φώτο 19). Ευελπιστούμε ότι, έστω και με καθυστέρηση δεκαεπτά μηνών, πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του τμήματος του τοιχίου που κατεδαφίστηκε για την αποστράγγιση του χώρου του νεκροταφείου στα Δίδυμα μετά την κακοκαιρία «Ντάνιελ» τον Σεπτέμβρη 2023, καθώς και η τοποθέτηση πόρτας στην νοτιοδυτική είσοδο (Φώτο 9 , 11).



Ζ. Σαλάντι
Το Νοέμβριο του 2024 ο δήμαρχος κ. Γεωργόπουλος εξήγγειλε την σύσταση επιτροπής για την εξέταση διερεύνηση – εξεύρεση λύσεων συνολικά του θέματος Σαλάντι. Τα ζητήματα στο Σαλάντι χρονίζουν: Ρυμοτομικό σχέδιο, δεσμευμένες ιδιοκτησίες κοινότητας και μη επισπευδόντων κατοίκων Δ.Κ Διδύμων, οριοθετήσεις ρεμάτων, προστασία αξιοποίηση δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 152, εξασφάλιση πρόσβασης στην παραλία, γενικότερα της προώθησης δίκαιης και προς όφελος όλων ανάπτυξης της περιοχής κλπ. Η σύσταση της επιτροπής είναι σε εκκρεμότητα.!!!!
Επίσης δεν έχουν μέχρι σήμερα δοθεί εξηγήσεις σχετικά με τη στάση των εκπροσώπων του δήμου κατά τη δικαστική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου που οδήγησε στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ναύπλιου 915/12-12-2020 η οποία « διατάσσει τη διαγραφή από τα βιβλία διεκδικήσεων του υποθηκοφυλακείου Μάσσητος την από 29/08/1983 και με αριθμό κατάθεσης 245/30-08/1983 διεκδικητική αγωγή της πρώην κοινότητας Διδύμων» για τα δεσμευμένα αλώνια και το πηγάδι στο Σαλάντι ( συνολικά 10 στρ μαζί με το τμήμα του δρόμου). (Φώτο 7)
Απορίας άξιον γιατί ο Δήμος δεν κατέθεσε εκ νέου διεκδικητική αγωγή για την προστασία της περιουσίας του;
Δεν γνώριζε ή παραπλανήθηκε;
Αφότου ενημερώθηκε τι έκανε και τι κάνει για να διορθώσει το ζήτημα και να προστατεύσει το συμφέρον του Δήμου;
Ίσως να ήρθε η ώρα που πρέπει με πρωτοβουλία του Δήμου να ενημερωθούν και οι πολίτες υπεύθυνα τι συμβαίνει και για το τι σχεδιάζεται στην περιοχή ώστε να προωθηθεί η πρόοδος και η ανάπτυξη της περιοχής για το συμφέρον όλων ώστε να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες.
Τα ειδικά επενδυτικά προγράμματα προφανώς προϋποθέτουν την εκ νέου απαιτούμενη οριοθέτηση ρεμάτων ειδικά στην παραλιακή έκταση του Ρ. Σ. αλλά και δυτικότερα όπου η κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος (Φωτο 20).

Τέλος, καταγράφω επιγραμματικά μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να προωθηθούν για επίλυση μέσα από διάλογο, τεκμηρίωση, σχεδιασμό :
– Στήριξη του πρωτογενούς τομέα ( για να αποτραπεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου), με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως τα προγράμματα που ήδη έχει εξασφαλίσει και προωθεί ο Δήμος Ερμιονίδας για την βελτίωση βατότητας αρχικά των κυριότερων αξόνων αγροτοκτηνοτροφικών δρόμων ( με σωστή ιεράρχηση ) κλπ.
– Εξέταση, από ανεξάρτητη υπηρεσία, για εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος στην παραλία Σαλάντι λόγω της λειτουργίας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Άϊ Νικόλα.
– Περιβαλλοντική προστασία του όρμου του Σαλαντιού από την τυχόν επέκταση των ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ). Προώθηση αιτήματος για μετεγκατάσταση του ιχθυοτροφείου από την περιοχή Άϊ Νικόλα Σαλαντίου στον όρμο Βουρλιά.
– Προστασία των οικισμών από τα όμβρια νερά με την επικαιροποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας ( ειδικά των Διδύμων) και προώθηση ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
– Προστασία ανάδειξη και προβολή συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου ( σπηλαίων, τουλίπας, υπόγειων στοών κ.α. ).
– Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
– Η σύνταξη μελέτης και η προώθηση έργων ανάπλασης αθλητικών εγκαταστάσεων.
– Διεκδίκηση αναβάθμισης παροχής υπηρεσιών υγείας, ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας κλπ.
Οι πολίτες της Δημοτικής Κοινότητας Διδύμων επιβάλλεται να έχουν ανταποδοτικά οφέλη από τις επιβαρύνσεις που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον της Κοινότητας τους ( λατομεία, ιχθυοτροφεία, ανεμογεννήτριες) και μέρος του κέρδους που αντλείται από το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών να επιστρέφει με έργα υποδομής για τον τόπο.
Έχω την πεποίθηση και την πίστη πως παρά την απαξίωση του θεσμικού ρόλου των δημοτικών κοινοτήτων, η καταγραφή και η επισήμανση των προβλημάτων αποτελεί βάση διαλόγου και απευθύνεται τόσο στους αιρετούς εκπροσώπους όσο και στους πολίτες της Δ.Κ. Διδύμων οι οποίοι βιώνουν αυτές τις καταστάσεις και διαπιστώνουν καθημερινά την πληθυσμιακή συρρίκνωση της κοινότητάς τους.
Θεωρείται επιτακτική ανάγκη ο Δήμος και η Περιφέρεια να θέτουν σε προτεραιότητα τα ζητήματα που συνδέονται με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και να προωθούν έργα και δράσεις οι οποίες θα ανακάμψουν την ερημοποίηση των οικισμών .
Με σεβασμό και αγωνία για το μέλλον και την προοπτική του τόπου”.