banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Πελοπόννησος: Στα σκαριά μονάδα καύσης απορριμμάτων – Πού σχεδιάζεται να γίνει

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει τη δημιουργία ενεργειακής μονάδας καύσης απορριμμάτων στην καρδιά της Πελοποννήσου – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «στόχαστρο».
Καύση απορριμμάτων Μονάδα Καύσης Απορριμμάτων

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στην καρδιά της Πελοποννήσου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) παρουσίασε μελέτη σκοπιμότητας που προβλέπει εγκατάσταση μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης σε μία εκ των περιφερειακών ενοτήτων Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας.

Η μονάδα θα καλύπτει απορρίμματα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (πλην Κέρκυρας), με προβλεπόμενη δυναμικότητα 154.000 τόνων ετησίως. Το σενάριο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία έξι συνολικά μονάδων σε όλη τη χώρα.

Το μοντέλο αφορά τόσο απορριμματογενή καύσιμα (RDF, SRF) όσο και σύμμεικτα απορρίμματα – γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για αύξηση του κόστους διαχείρισης, δεσμεύσεις μακροχρόνιων συμβάσεων για τους δήμους και περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η προοπτική δημιουργίας μονάδας στην Πελοπόννησο εγείρει αντιδράσεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Το ΥΠΕΝ παραπέμπει σε επικείμενη διαβούλευση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί σαφές αν και πόσο οι τοπικοί φορείς θα μπορέσουν να επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις.

Το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης χαρακτηρίζεται υψηλό, ενώ δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί μονάδες καύσης απορριμμάτων, ανακύπτουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την πίεση που θα ασκηθεί στους δήμους για μακροχρόνια συμβόλαια.

Παράλληλα, τον προβληματισμό ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, περιβαλλοντικής εποπτείας και εφαρμογής των πολιτικών ανακύκλωσης, σε αντίθεση με χώρες όπως η Δανία ή η Αυστρία, όπου παρόμοιες τεχνολογίες εφαρμόζονται με αυστηρά κριτήρια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis