banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Παρουσιάζεται το βιβλίο των Κόνδη, Γιαννούση για τον Κιαμήλ – μπέη της Κορίνθου

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOΣ και η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας προσκαλούν στη βιβλιοπαρουσίαση τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα

|

Χρόνος ανάγνωσης

|

parousiasi vilviou

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOΣ και η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Α. Γιαννούση και του Γεωργίου Η. Κόνδη με τίτλο «Δημήτριος Κ. Βαρδουνιώτης – αναζητώντας τα ίχνη του Κιαμήλ- μπέη της Κορίνθου», μια έκδοση της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:        

  • Γιώργος Γιαννούσης, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Αργολικής  Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού.
  • Αλέκος Παπαδόπουλος,  τ. Υπουργός Οικονομικών, Υγείας, Εσωτερικών και Προεδρίας.
  • Καλλιόπη Καλποδήμου, Φιλόλογος – Θεατρολόγος, καθηγήτρια Μουσικού Σχολείου Αργολίδας.
  • Βασίλης Τσιλιμίγκρας, Φιλόλογος, τ. Σύμβουλος Φιλολόγων Πελοποννήσου.
  • Γεώργιος Κόνδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστήμων, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
7.10.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μουσικός επίλογος, με το «Τρίο Κιαμήλ»: Τάσος Γιαννούσης, Θανάσης Βαλάσκας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

εξωφυλλο

Του Κιαμήλ-μπέη: μια έρευνα για τη μυθική προσωπικότητα του διοικητή της τουρκοκρατούμενης Κορίνθου

Η έρευνα στηρίχτηκε στα διασωθέντα χειρόγραφα του Αργείου νομικού και ιστορικού Δημητρίου Κ. Βαρδουνιώτη.  Το ενδιαφέρον του Αργείου ιστορικού για την περίοδο της τουρκοκρατούμενης Κορίνθου βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στην μυθικών διαστάσεων προσωπικότητα του Οθωμανού διοικητή της Κιαμήλ-μπέη, γόνο μεγάλης οικογένειας τα ίχνη της οποίας βρίσκουμε ήδη στις αρχές της Β΄Τουρκοκρατίας της Πελοποννήσου (1715) και ο οποίος συνδυάζει σειρά χαρακτηριστικών τα οποία δημιουργούν μια μοναδική δυναμική προσωπικότητα κατά την ιστορική αυτή περίοδο: μυθώδη πλούτη, ομορφιά, διοικητικές ικανότητες και πνεύμα δικαιοσύνης προς τους υποτελείς του, ευγένεια και φιλόξενη αυλή ώστε δεκάδες να είναι οι περιηγητές και τα επίσημα πρόσωπα που φιλοξενούνται στο παλάτι του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο Οθωμανού του οποίου η ζωή και το άδικο τέλος τραγουδήθηκαν τόσο πολύ από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Τα χαρακτηριστικά αυτά συναντούν την ρομαντική ιστοριογραφική τάση του Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη, χαρακτηριστική της εποχής του χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία της ερευνητικής του δεινότητας.

Στην έρευνα υιοθετήθηκε μια διπλή διαδρομή διασταύρωσης των πληροφοριών του Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη και των σύγχρονων δεδομένων τα οποία η βιβλιογραφική έρευνα μας προσέφερε. Πραγματοποιήσαμε μια διπλή έρευνα στο πρόσωπο του Κιαμήλ και στα χειρόγραφα του Δ.Κ. Βαρδουνιώτη. Εκτός από τις ιδιαίτερες μαρτυρίες οι οποίες καταγράφονται στα χειρόγραφα, παρουσιάζεται η οικονομική κατάσταση της περιοχής που ελέγχει ο Κιαμήλ-μπέης και η οποία περιλαμβάνει ευρύτατες εκτάσεις πέρα από την Κορινθία.

Στηριζόμενοι στις μαρτυρίες εποχής των Ελλήνων ιστορικών, των ξένων περιηγητών αλλά και σε διοικητικά έγγραφα/εφημερίδες/σχέδια, καθορίστηκαν με λεπτομέρειες τις πηγές πλουτισμού, το ρόλο που διαδραμάτισαν στην συγκρότηση της μυθικής προσωπικότητας και τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν κατά την επαναστατική περίοδο μέχρι το άδοξο τέλος του Κιαμήλ-μπέη.

Ταυτόχρονα, συμπληρώθηκαν οι λογοτεχνικές, ποιητικές και μουσικο-τραγουδιστικές πηγές, ελληνικές και ξένες, για την προσωπικότητα του Κιαμήλ-μπέη. Όπου χρειάστηκε προέβησαν σε ελεύθερη απόδοση των ξένων κειμένων. Παρουσιάζεται επομένως μια πλήρης ερευνητική καταγραφή της προσωπικότητας, της ζωής, των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων και του άδοξου τέλους του Οθωμανού διοικητή της Κορίνθου.

βαρδου 1
Κόρινθος, το κάστρο του Κιαμίλ μπέη, th. du moncel, 1843
ΝΕΑ ΦΩΤΟ 3

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis