home design 800x400

Φρένο του ΥΠΠΟΑ για το Πυργόσπιτο της Κάντιας

Το ΥΠΠΟΑ αναφέρει πως ο Πύργος δεν ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά σε ιδιώτες, οι οποίοι και πρέπει να μεριμνήσουν για τη συντήρησή του

Φρένο βάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση του Πυργόσπιτου στην Κάντια. Στην απάντησή του, στη σχετική ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για την αναγκαιότητα παρεμβάσεων σε περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Αργολίδα, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει πως ο Πύργος δεν ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά σε ιδιώτες, οι οποίοι πρέπει να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση και συντήρησή του.

Όπως σημειώνει, «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας».

Στην απάντησή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει πως “για το ανωτέρω μνημείο συγκροτήθηκε το 2015 η Επιτροπή του άρθρου 41 του ν. 3028/2002, για την εκτίμηση της κατάστασης επικινδυνότητάς του και τη διατύπωση άμεσων μέτρων προστασίας του. Σύμφωνα με το από 5.5.2017 πόρισμα της ανωτέρω Επιτροπής, εκδόθηκε ακολούθως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σχετική Απόφαση με τον όρο, μεταξύ άλλων, οι εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας και την αποκατάσταση του μνημείου να πραγματοποιηθούν με ευθύνη και μέριμνα των κυρίων και νομέων του ακινήτου.

Ακόμα επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, οι ως άνω εργασίες έως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί από τους ιδιώτες.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων Κώστας Καράπαυλος, στις 6 Απριλίου είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα της συντήρησης του Πύργου της Κάντιας, λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

Να κριτικαρω τον εαυτό μου; Έχω αργήσει για το Πυργοσπιτο της Κάντιας. Πρέπει να ξεκινήσουμε. Καταρρέει που να πάρει“.

Τα μνημεία της Κάντιας και των Ιρίων

Σχετικά με τα μνημεία στην Κάντια και τα Ίρια για τα οποία έκανε αναφόρα ο κ. Βελόπουλος, το Υπουργείο Πολιτισμόυ απαντάει ότι στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κάντιας και Ιρίων χωροθετούνται ανασκαμμένα ή εντοπισμένα κατάλοιπα αρχαιοτήτων, τα οποία χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έχουν κηρυχθεί ως μνημεία.

Τα μνημεία αυτά δεν συνιστούν οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ωστόσο προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4858/2021.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας μεριμνά για την προστασία τους, ελέγχοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα πλησίον αυτών και ενεργώντας κατά περίπτωση επιβάλλοντας σε δημόσια ή ιδιωτικά τεχνικά έργα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των μνημείων και ο απαραίτητος ελεύθερος περιβάλλων χώρος πέριξ αυτών. Επιπλέον, προβαίνει σε ετήσια βάση στους απαραίτητους ελέγχους και καθαρισμούς των μνημείων, προκειμένου αυτά να αναδεικνύονται και να είναι προσβάσιμα στην τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό.

Αναφορικά με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Ίρια, επισημαίνεται ότι πρόκειται για σταυρεπίστεγο ναό της βυζαντινής περιόδου, ο οποίος έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το 2014 πραγματοποιήθηκαν από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιρίων, υπό την επίβλεψη της Εφορείας, βάσει εγκεκριμένης μελέτης, εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, καθώς και επισκευής και ανακεράμωσης της στέγης του ναού, οι οποίες συνέβαλαν στην προστασία, ανάδειξη και προσβασιμότητα του μνημείου.

Η ερώτηση

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την Υπουργό Πολιτισμού αναφέρει:

Κυρία Υπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε, πρόσφατα και κατόπιν συνάντησης εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων Ιρίων και Κάντιας Αργολίδος και μελών της Τοπικής Κοινότητας Ιρίων εκτέθηκαν θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων από το υφ΄υμάς Υπουργείο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ανακαίνιση του Πυργόσπιτου στην Κάντια, η φροντίδα και ανάδειξη πλήστων θρησκευτικών και αρχαιολογικών θησαυρών των Ιρίων και της Κάντιας, όπως του Μεσαιωνικού χωριού, της φρυκτωρίας των Ιρίων, της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Αρχαίου Λατομείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αναλάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες προκειμένου, για τα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, να δρομολογηθούν παρεμβάσεις ανάδειξης και προβολής των αναφερόμενων μνημείων Ιρίων και Κάντιας Αργολίδας προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής;“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version