home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Στην Κωνσταντινούπολη το Γυμνάσιο Νέας Κίου

«Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»
gymnasio neas kiou konstantinoupoli (1)

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Νέας Κίου στο πλαίσιο της ένταξής της στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη από τις 4 έως 7 Απριλίου.

Σκοπός του Δικτύου είναι να λειτουργήσει ως πεδίο συνάντησης, εκπαίδευσης και διαλόγου μεταξύ μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και ομογένειας σε θέματα Περιβάλλοντος και Αειφορίας.

gymnasio neas kiou konstantinoupoli (5)

Η σχολική ομάδα αποτελούμενη από 19 μαθητές/τριες και 3 συνοδούς εκπαιδευτικούς παρουσίασε μέρος της εργασίας της στο 1o Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής στην Πόλη, δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ιστορικά μνημεία της. Με ιδιαίτερη συγκίνηση εισήλθαν στην Αγία Σοφία, περιηγήθηκαν στους ιερούς της χώρους και θαύμασαν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της. Αφουγκράστηκαν τους ήχους, νιώσαμε δέος, βίωσαν τις τελευταίες Πατριαρχικές Λειτουργίες…

gymnasio neas kiou konstantinoupoli (4)

Ένας πραγματικά μεγαλειώδης χώρος, είναι και η Βασιλική Κινστέρνα, το «υπόγειο παλάτι» όπως λέγεται, ο εμβληματικός τόπος με το νερό, η υπόγεια δεξαμενή του Ιουστινιανού…

Απαραίτητη η επίσκεψη στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχσέ, δίπλα στο Βόσπορο, με τους θαυμάσιους αρχιτεκτονικά κήπους και τα μοναδικά εκθέματα που μαρτυρούν τον πλούτο και τη χλιδή των Σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

gymnasio neas kiou konstantinoupoli (2)

Ο περίπατος στην Ιστικλάλ, την Μεγάλη οδό του Πέραν, οδήγησε στην Ελληνική Παροικία και στα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πόλης, το Ζάππειο και Ζωγράφειο Λύκειο, όπου διεξήχθη το Συνέδριο. Μεγάλη τιμή ήταν η υποδοχή από τον κ. Δερμιτζόγλου, Διευθυντή του σχολείου καθώς και των εκπαιδευτικών που διδάσκουν εκεί. Η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών μας καταχειροκροτήθηκε από την κατάμεστη αίθουσα του Ζωγράφειου και η χορευτική δεινότητα των μαθητριών μας απέσπασε τους πιο μεγάλους επαίνους.

Πλέον συγκινητική επίσκεψη που κράτησε καθηλωμένους τους μαθητές πάνω από 3 ώρες, ήταν η συμμετοχή στην Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον Αη Γιώργη στο Φανάρι, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με τον πύρινο λόγο του, μας ενδυνάμωσε και μας μετέφερε σε « Άλλες εποχές»… « Δόξας», « Μεγαλοπρέπειας».

gymnasio neas kiou konstantinoupoli (3)

Οι μαθητές επέδειξαν άψογη συμπεριφορά και μετά από αυτά τα βιώματα, επέστρεψαν πλουσιότεροι πνευματικά και συναισθηματικά με αναμνήσεις και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν στη ζωή τους.

Η εκπαιδευτική Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη στη συνεργασία και ομοψυχία των συνοδών εκπαιδευτικών, Κλειάσσιου Γαρυφαλλιάς, Βελλίνη Άννας και Κατσίγιαννη Ευαγγελίας.

gymnasio neas kiou konstantinoupoli (6)

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Κλειάσσιου Γαρυφαλλιά
Βελλίνη Άννα
Κατσίγιαννη Ευαγγελία

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis