home design 800x400

Ένα βιβλίο για την Τριπολιτσά

Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τριπολιτσά Μαρτυρική πόλη» του Παναγιώτη Βέμμου.

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Ένα βιβλίο για την Τριπολιτσά

Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τριπολιτσά Μαρτυρική πόλη» του Παναγιώτη Βέμμου.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Τριπολιτσάς από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την ισοπέδωσή της από τον Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828. Πώς, από μικρός οικισμός, κατέστη σταδιακά το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο.

Η άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 συνιστά το κορυφαίο συμβάν του πρώτου έτους της Επανάστασης. Αντλώντας στοιχεία από ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας εστιάζει στην περιγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης και στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η πολιορκία της πόλης κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Όσα έλαβαν χώρα στην Τριπολιτσά και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο κατά την ελληνική παλιγγενεσία όσο και κατά τις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν, καθώς και οι παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Οι χιλιάδες νεκροί – Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί και Εβραίοι -, σε συνδυασμό με την ολοσχερή καταστροφή της πόλης από τον Ιμπραήμ το 1828, καθιστούν την Τριπολιτσά μαρτυρική πόλη.

Βασική επιδίωξη του συγγραφέα είναι το περιεχόμενο του βιβλίου να καταστεί κατανοητό στον απλό αναγνώστη, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ιστορικής αλήθειας και της Σολωμικής ρήσης «Εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

Σχόλια

Exit mobile version