home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Η χειρότερη περίοδος εκπτώσεων – Σφίγγουν το ζωνάρι οι έμποροι

Ρεπορτάζ: Οι μισθοί δεν έχουν ακολουθήσει τις αυξήσεις των τιμών και ο καταναλωτής δεν μπορεί να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες
katastimata sto nafplio kai to argos

Την χειρότερη περίοδο εκπτώσεων βιώνει ο εμπορικός κόσμος στην Αργολίδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε στις αγορές τριών μεγάλων πόλεων του νομού, στο Κρανίδι, στο Ναύπλιο και στο Άργος, μέσω εμπόρων και των προέδρων των Εμπορικών τους Συλλόγων, τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικά:

1. Τα μαγαζιά καταρρέουν, η αγορά αργοπεθαίνει και δυστυχώς φως στον ορίζοντα δε φαίνεται.

2. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τον τιμάριθμο στα είδη πρώτης ανάγκης να τραβάει την ανηφόρα μέρα με τη μέρα, οι έμμεσοι αλλά και οι άμεσοι φόροι που πλήττουν κυρίως τους μικρομεσαίους, έχει καταστήσει αδύνατη την αγοραστική ικανότητα σε είδη ρουχισμού, υπόδησης κλπ.

3. Παρ΄ όλες τις εξευτελιστικές τιμές που κάνουν στις εκπτώσεις, δυστυχώς το οικοδόμημα του εμπορίου, που χτιζόταν αργά, αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια και που απασχολούσε εκατοντάδες κόσμου αφήνει την τελευταία του πνοή.

4. Ο τριτογενής τομέας καταρρέει, και μαζί του συμπαρασύρει τον πρωτογενή και το δευτερογενή.

5. Ένα ντόμινο ολόκληρη η Ελλάδα που καταρρέει με κρότο κι εμείς κοιτάμε τις σκόνες της.

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Καταστήματα στο Άργος

Κουρουνιώτης Κωνσταντίνος, κατάστημα με υποδήματα: Η κίνηση κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, ακολούθησε το – σχεδόν μόνιμο πλέον – μοτίβο της αγοράς γενικά: ήταν υποτονική! Είναι αναμενόμενο κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που αυξάνονται οι τιμές στα πάντα και ταυτόχρονα συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι είναι λογικό να δίνουν πλέον προτεραιότητα στα είδη πρώτης ανάγκης. Κάθε τι που δεν έχει άμεση σχέση με τη βασική επιβίωση, καθίσταται πολυτέλεια και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αγγίζει πολλούς κλάδους αρνητικά. Κατά συνέπεια, η πίεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό (όπως εμείς), είναι τεράστια γιατί εκτός από τις ανατιμήσεις που ισχύουν και για αυτές, ταυτόχρονα αυξάνονται και όλα τα έξοδα κατακόρυφα (ρεύμα, ενοίκια, εισφορές, φορολόγηση κλπ.).

Καραμάνου Σοφία
Καραμάνου Σοφία, Sofie΄ s boutique ενδύματα

Καραμάνου Σοφία, Sofie΄ s boutique ενδύματα: Καλούμε τους πελάτες να στηρίξουν την τοπική κοινωνία. Έχει επώνυμες εταιρίες, διαφημιζόμενες και αναγνωρίσιμες. Δόξα το θεό δεν έχουμε παράπονο.

Παρασκευοπούλου Γαρυφαλιά, Dress ενδύματα: Η κίνηση είναι πεσμένη σε ποσοστό 20%. Μας έχει φάει ο πληθωρισμός. Το ρούχο δεν είναι τόσο αναγκαίο. Τα εισοδήματα δεν είναι αρκετά.

Δημόπουλος Θανάσης, Queen, ενδύματα νεανικά: Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Δεν του περισσεύουν. Πρώτα κοιτάει να καλύψει τα βασικά, το ρεύμα την βενζίνη, τις φορολογίες. Τα δώρα έχουν κοπεί. Είμαι 22 χρόνια έμπορος με δυο μαγαζιά στο Άργος και δεν έχω δει πάλι τέτοια περίοδο εκπτώσεων. Ζητάμε από το κόσμο να μας στηρίξει και θα τον βοηθήσουμε και εμείς.

Κουτρουφίνη Βάνα, αλυσίδα επώνυμων ενδυμάτων: Και οι γύρω περιοχές και τα χωριά  κεπωφελήθηκαν από τις εκπτώσεις και είχαμε παραπάνω κίνηση. Είμαστε ευχαριστημένοι.

Μαρία Παπαντωνοπούλου, Two doors, επίσημα ενδύματα γυναικεία: Η κίνηση είναι  υποτονική. Όχι απογοητευτική όμως. Υπάρχουν μέρες καλές και μέρες λιγότερο καλές. Ο κόσμος πάντως είναι επιφυλακτικός και έχει άλλες προτεραιότητες.

Πορτιά Ελένη, Bambino, παιδικά ενδύματα: Δυστυχώς δεν είναι όπως τα περιμέναμε. Αν έχουν να πάρουν κάποιο δωράκι να πάρουν έρχονται. Μετά τις 19:30 δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Δεν φτάνουν στον κόσμο τα χρήματα που παίρνει. Έχουν έξοδα, όπως  φροντιστήρια και άλλα.

Καταστήματα στο Ναύπλιο

Καραγιάννης Γιώργος (αθλητικά είδη): Έχει πάντα δουλειά το μαγαζί. Εμείς δεν είμαστε κριτήριο αγοράς, γιατί έχουμε μεγάλο κοινό από πολύ μικρούς μέχρι μεγάλους και πολλά είδη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την κίνηση του μαγαζιού αυτές τις εκπτώσεις.

Καράγιαννης Γιώργος
Καραγιάννης Γιώργος (αθλητικά είδη)

Κουρουνιώτης Παναγιώτης (υποδήματα): Μουδιασμένη είναι η κίνηση. Δεν ξεκίνησε καλά η αγοραστική κίνηση, δεν έκανε και κρύο για να έρθει κόσμος. Έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κοινού λόγω ακρίβειας. Το ποσό που μένει για να καταναλωθεί στα λιγότερο αναγκαία είδη, όπως είναι τα παπούτσια, είναι μειωμένο. Σε σχέση με άλλες χρονιές αυτή η περίοδος των εκπτώσεων είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει.

Κώστας Σταυρου
Κώστας Σταύρου (υποδήματα)

Κώστας Σταύρου (υποδήματα): Η χειμερινή σεζόν είναι πεσμένη. Δεν έκανε κρύο, οπότε μας παρηγορεί ότι ίσως αυξηθεί τότε η κίνηση. Είναι κάτω σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει ακρίβεια και αναγκαστικά είναι ανεβασμένες οι εταιρείες.

Λαμπροπούλου Ελένη (ενδύματα): Υπάρχουν μέρες με πολλή δουλειά και μέρες νεκρές. Η γυναίκα που θέλει να πάρει κάτι καλό θα το πάρει. Την περίοδο με το κρύο υπήρχε ένα ενδιαφέρον για βαριά κομμάτια, παλτό η μπουφάν. Τώρα που κάνει πάλι καλό καιρό ψωνίζουν καμιά μπλουζίτσα, παντελόνι τέτοια. Παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες, μόλις σταμάτησε το κρύο σταμάτησε και η ζήτηση. Τέλος του μήνα είναι οι μέρες που κοντεύουν να τελειώσουν τα χρήματα και έτσι υπάρχει δυσκολία από το αγοραστικό κοινό.

Κάππος Γιώργος (ενδύματα): Γενικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας δημιουργήθηκε πληθωρισμός που εντάχτηκε το 23. Οι μισθοί δεν έχουν ακολουθήσει τις αυξήσεις των τιμών  και ο καταναλωτής δεν μπορεί να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες. Όλα τα δεύτερης ανάγκης είδη, είχαν πολύ χαμηλές επιδόσεις. Ο χειμώνας ήταν πολύ κακός. Οι εταιρείες και οι βιοτεχνίες παρουσιάζουν ελλείψεις. Δεν υπάρχει ζήτηση και έτσι είναι χαμηλή και η προσφορά. Τα Χριστούγεννα ήταν κακά .Στις εκπτώσεις μαζεύουμε συνήθως τα λεφτά μας. Αν δεν δουλεύαμε στις εκπτώσεις θα κλείναμε. Βλέπουμε ότι πολλά καταστήματα μικραίνουν, πάνε σε μικρότερους χώρους ή κλείνουν. Οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης είναι κλειστοί. Το εμπόριο έχει μεγάλο πρόβλημα. Είναι μέτρια η κίνηση φέτος στις εκπτώσεις, αλλά υπάρχει ολοκληρωτικό  πρόβλημα. Έχουμε πτώση σε είδη δεύτερης ανάγκης και οι εκπτώσεις δεν σώζουν την παρτίδα.

Οι εμπορικοί σύλλογοι

Εμπορικός Σύλλογος Ερμιονίδας, Παναγιώτης Λιγερός: «Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν γονατίσει την αγορά η οποία έχει φτάσει σε κατάσταση χειρότερη και από αυτή της περιόδου του covid 19 και παρά τις εκπτώσεις που πολλές φορές είναι κάτω του κόστους, οι καταναλωτές δεν πλησιάζουν καν στα καταστήματα μας».

Καταστήματα στο Ναύπλιο
Καταστήματα στο Ναύπλιο

Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου, Πετρούλα Παπαδοπούλου: Η κίνηση στην αγορά παρότι είναι περίοδος εκπτώσεων και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι υποτονική. Η ανταπόκριση των καταναλωτών δεν είναι μεγάλη. Το πραγματικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί εξαιτίας ανατιμήσεων και της ακρίβειας των προϊόντων, όπως επίσης και του γεγονότος ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο. Εδώ να πούμε ότι η περίοδος των εορτών κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους. Ευελπιστούμε να κινηθεί θετικά τις επόμενες ημέρες η αγορά γιατί εκπτώσεις στα καταστήματα του Ναυπλίου είναι πραγματικές και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 40% και όσο προχωράμε προς το τέλος των εκπτώσεων οι τιμές σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να κατέβουν και άλλο. Στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας και τιμής είναι σε καλύτερο επίπεδο».

Καταστήματα στο Άργος
Καταστήματα στο Άργος

Εμπορικός Σύλλογος Άργους, Αναστασία Τζίμου: «Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει γονατίσει τις αγορές και παρά τις εκπτώσεις που υπάρχουν οι καταναλωτές ούτε καν πλησιάζουν στα καταστήματα μας».

Ο θάνατος του εμποράκου

Έχοντας εργαστεί μια ολόκληρη ζωή με αξιοπρέπεια για να συντηρήσει την οικογένειά του και για να μεταφέρει τις αρχές  του στα παιδιά του, ο Ουίλλυ Λόμαν, ο έμπειρος ηθοποιός που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στο «Θάνατο του εμποράκου», βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοκ της απόλυσης, αφού η αποδοτικότητά του έχει μειωθεί και η προσφορά του στο σύστημα που τον εργοδοτεί δεν κρίνεται συμφέρουσα. Παλεύει, ωστόσο, να πείσει όσους τον αμφισβητούν, και, κυρίως, τον εαυτό του, πως οι ιδέες του δεν ήταν λανθασμένες και ότι, αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί. Μέχρι τη στιγμή της τελικής και οριστικής διάψευσης. Έργο – κόλαφος ενάντια στην υλιστική κοινωνία και στη βάναυση, χωρίς ηθικές αναστολές λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, ο «Θάνατος του Εμποράκου» αποτελεί όχι μόνο ένα κορυφαίο δείγμα του πολιτικού ρεαλισμού του Άρθουρ Μίλλερ, αλλά και ένα διαχρονικό σχόλιο για τη διάψευση του αμερικανικού ονείρου και τη συνυπευθυνότητα όσων το συντηρούν χωρίς να αντιλαμβάνονται τις στρεβλώσεις του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis