home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το χωριό της Αρκαδίας που είναι διασταύρωση των δύο μεγαλύτερων δρόμων της περιοχής

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο μεγάλος λόγος εκκλησιών-κατοίκων που φανερώνει το έντονο θρησκευτικό στοιχείο της περιοχής
Σταυροδρόμι Γορτυνίας

Το Σταυροδρόμι Γορτυνίας είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 621 μέτρων, στους πρόποδες του Μαινάλου, στην Αρκαδία. Ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Σήμερα, το Σταυροδρόμι έχει πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Το χωριό έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό επίπεδων αγροτεμαχίων δεδομένης της μορφολογίας του αναγλύφου της ευρύτερης περιοχής.

Ιστορία

Η ιστορία του Σταυροδρομίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, με ίχνη αρχαίων οικισμών και νεκροταφείων να έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή.

Το χωριό, με την ονομασία «Αλβάνιτσα», άκμασε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ενώ υπέστη καταστροφές κατά την Τουρκοκρατία. Το 1927, μετονομάστηκε σε «Σταυροδρόμι».

Σταυροδρόμι Γορτυνίας (2)
Φώτο: fb (Σταυροδρόμι Γορτυνίας Αρκαδίας)

Αξιοθέατα

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο μεγάλος λόγος εκκλησιών-κατοίκων που φανερώνει το έντονο θρησκευτικό στοιχείο της περιοχής.

Σε προεξέχουσα θέση στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και ένας σταυρός δέκα μέτρων που πέρα από την θεολογική, έχει και ετυμολογική σημασία αφού το χωριό αποτελεί διασταύρωση των δύο μεγαλύτερων δρόμων της περιοχής.

Σε περίοπτη θέση, στην καρδιά του χωριού, είναι ο κεντρικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (1910) που διαθέτει εντυπωσιακές αγιογραφίες επιμελημένες από μοναχούς από το Άγιο Όρος. Είναι από τους πιο ωραίους πετρόχτιστους ναούς της Γορτυνίας.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταυροδρόμι
Φώτο: fb (Σταυροδρόμι Γορτυνίας Αρκαδίας)

Από τα υπόλοιπα κτίρια ξεχωρίζει το παλιό δημοτικό σχολείο (1909) που πλέον λειτουργεί σαν μουσείο λαϊκής τέχνης.

Δραστηριότητες

Η ορεινή φύση της Αρκαδίας έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη:

  • Πεζοπορία στα μονοπάτια του Μαινάλου.
  • Ιππασία στην εξοχή.
  • Επίσκεψη στις παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία.
  • Αγορές παραδοσιακών προϊόντων.

Γαστρονομικά το χωριό φημίζεται για τα νόστιμα τυριά και τα γλυκά του κουταλιού

Βίντεο: Explore Gortynia

Το Σταυροδρόμι Γορτυνίας είναι ένα ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν μια ήρεμη και γαλήνια απόδραση, γεμάτη με φυσική ομορφιά, παράδοση και φιλόξενους ανθρώπους.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis