home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ζαχλωρού: Τόπος γαλήνιος, ένας πραγματικός θησαυρός της ορεινής Αχαΐας για χαλάρωση και εξερεύνηση

Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ένα ήσυχο και γραφικό μέρος για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης
Ζαχλωρού (1)

Η Ζαχλωρού είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, χτισμένο στις πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 50 χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Μπορεί να φθάσει κανείς εκεί οδικώς ή με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Το χωριό έχει λίγότερους από 40 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι μένουν σε σπίτια, χτισμένα όλα σε παραδοσιακό στυλ με καμινάδες που καπνίζουν ζεστασιά και θαλπωρή τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Ιστορικά στοιχεία

Η Ζαχλωρού έχει μια πλούσια και μακρά ιστορία. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, ενώ υπάρχουν ίχνη από την ύπαρξη οικισμού και κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς εδώ έλαβαν χώρα σημαντικές μάχες.

Αξιοθέατα

Η Ζαχλωρού φημίζεται για την πανέμορφη φύση της. Το χωριό περιβάλλεται από πυκνά δάση και γραφικά μονοπάτια, ιδανικά για πεζοπορία και εξερεύνηση. Αξίζει να επισκεφθείτε:

  • Τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το παλαιότερο κατά πολλούς μοναστήρι της Ελλάδας με φήμη που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Πελοποννήσου
  • Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Το Σπήλαιο των Λιμνών, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με 13 κλιμακωτές λίμνες.
  • Τον σταθμό του Οδοντωτού απ’ όπου ξεκινούν διαδρομές απίστευτου φυσικού κάλλους που διασχίζουν το φαράγγι του Βουραϊκού.

Δραστηριότητες

Στη Ζαχλωρού μπορείτε να απολαύσετε διάφορες δραστηριότητες, όπως:

  • Πεζοπορία: Το χωριό διαθέτει ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών σε ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
  • Ορειβασία: Η περιοχή προσφέρει στους λάτρεις της ορειβασίας μια ποικιλία από διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας.
  • Χιονοδρομία: Το χειμώνα, μπορείτε να κάνετε χιονοδρομία στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.
  • Επισκέψεις σε οινοποιεία: Η περιοχή φημίζεται για τα κρασιά της. Μπορείτε να επισκεφθείτε οινοποιεία και να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά.

Ένα μικρό μονοπάτι οδηγεί προς τον Βουραϊκό ποταμό και μία βόλτα προς τα εκεί σίγουρα αξίζει τον κόπο. Προχωρώντας στο καταπράσινο μονοπάτι, «κρυμμένο» μέσα στην αναζωογονητική φύση της ορεινής Αχαΐας, θα συναντήσετε και μία ξύλινη ταμπέλα που γράφει πως σε αυτό το μονοπάτι γυρίστηκε το 1959 η θρυλική ταινία «Η Αστέρω», που καθιέρωσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ως αχτύπητο κινηματογραφικό δίδυμο.

Διαμονή – Φαγητό

Στη Ζαχλωρού υπάρχουν επιλογές για διαμονή, όπως ξενώνες και παραδοσιακά καταλύματα.

Στα λίγα αλλά καλά ταβερνάκια του χωριού μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, φτιαγμένα με φρέσκα, ντόπια υλικά.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Η Ζαχλωρού είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ένα ήσυχο και γραφικό μέρος για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis