home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μύρο: Το γαλήνιο χωριουδάκι της Μεσσηνίας κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς

Ένα όμορφο χωριό που προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης και να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της περιοχής
Μύρο

Το Μύρο, επίσημα το Μύρον, είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην Τριφυλία της Μεσσηνίας. Βρίσκεται περίπου 8,5 χιλιόμετρα βοειοανατολικά της Κυπαρισσίας, σε υψόμετρο 252 μέτρων.

Το χωριό έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμού από την εποχή του χαλκού. Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, το Μύρο ήταν ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής κρασιού και λαδιού.

Το χωριό σήμερα

Σήμερα, το Μύρο είναι ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και έχουν κεραμιδένιες στέγες. Τα σοκάκια του χωριού είναι στενά και πλακόστρωτα.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Η εκκλησία είναι ένα όμορφο δείγμα παραδοσιακής ορθόδοξης αρχιτεκτονικής.

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από κατοικίες και δεν διαθέτει κτίρια κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στα γειτονικά χωριά και την Κυπαρισσία.

Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε καταπράσινα βουνά και δάση. Τα μονοπάτια αυτά είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπορία, ποδηλασία ή απλά για μια χαλαρωτική βόλτα στη φύση.

UPDATE. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, το σημερινό Μύρο και το παλιό δεν έχει σχέση με την αρχαιότητα. Δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο – κατοικείται από λίγες οικογένειες – και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στα προάστια της Κυπαρισσίας.

Δραστηριότητες

Το Μύρο είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό που προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης και να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Εδώ είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο Μύρο:

  • Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
  • Κάντε πεζοπορία ή ποδηλασία στα μονοπάτια γύρω από το χωριό.
  • Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, ο οποίος βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού.
  • Δοκιμάστε τοπικά προϊόντα, όπως το κρασί, το λάδι και τα γλυκά.
Βίντεο: John Sel

Εάν αναζητάτε έναν ήσυχο προορισμό για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη φύση, το Μύρο είναι ότι χρειάζεστε.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis