home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αυλώνα Μεσσηνίας: Ένα γραφικό χωριό με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα

Από εκεί καταγόταν ο ιδρυτής των πολυκαταστημάτων «ΜΙΝΙΟΝ» Γιάννης Γεωργακάς και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Αυλώνας Τριφυλίας (3)

Η Αυλώνα είναι ένας μικρός, γραφικός οικισμός της Τριφυλίας, στη Μεσσηνία, που βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας.

Έχει υψόμετρο 635 μέτρα και απέχει 15 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Ιστορικά στοιχεία

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καραμουσταφά, από τον Τούρκο αγά Καρά-Μουσταφά, που είχε την έδρα του εκεί. Η σημερινή ονομασία του δόθηκε το 1922, λόγω της αρχαίας πόλης Αυλώνας, η οποία βρισκόταν στην περιοχή.

Η Αυλώνα είναι κτισμένος σε δυο λόφους των Νομίων Ορέων. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Αξιόλογος είναι ο πετρόκτιστος ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χτίστηκε τον 19ο αιώνα.

Το χωριό έχει πλούσια ιστορία. Στην αρχαιότητα, στην περιοχή της αρχαίας Αυλώνας βρισκόταν ο νεκροπόλεμος της αρχαίας Κυπαρισσίας. Επίσης, στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίου κάστρου, καθώς και διάφορα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Αυλώνας Τριφυλίας (2)
Φώτο: aulonamess.blogspot.com

Ατμόσφαιρα και αξιοθέατα

Η Αυλώνα είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν μια ήσυχη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια, την πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, στο νοτιοδυτικό μέρος της οποίας βρίσκεται το Μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδος και η προτομή του γιατρού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτη Θ. Κανελλόπουλου (1906–1979), το παλαιό Δημοτικό Σχολείο και το Πολιτιστικό Λαογραφικό Κέντρο Αυλώνος. Υπάρχει επίσης το εκκλησάκι της Παναγίας, στη Λώζενα.

Αυλώνας Τριφυλίας (1)
Φώτο: aulonamess.blogspot.com

Ειδικότερα, η Αυλώνα διαθέτει τα εξής αξιοθέατα:

  • Ο πετρόκτιστος ναός του Αγ. Γεωργίου, ο οποίος χτίστηκε τον 19ο αιώνα.
  • Τα ερείπια του αρχαίου κάστρου της Αυλώνας.
  • Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αυλώνας.
  • Η φυσική ομορφιά της περιοχής, με τα γραφικά τοπία και τα καταπράσινα δάση.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται επίσης η προτομή του ιδρυτή των πολυκαταστημάτων «ΜΙΝΙΟΝ» Γιάννη Δ. Γεωργακά (1913–2002), ο οποίος καταγόταν από τον Αυλώνα και διετέλεσε επίσης πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. του «Συλλόγου Αυλωνιτών της Αθήνας».

Βίντεο: John Sel

Η Αυλώνα είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis