home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καλίτσαινα: Το γαλήνιο χωριό της Μεσσηνίας που έχει αναβιώσει το έθιμο των χοιροσφαγίων

Ένας μικρός ημιορεινός οικισμός της Τριφυλίας με πλούσια ιστορία και παράδοση
Καλίτσαινα Τριφυλίας

Η Καλίτσαινα ή Καλλίτζαινα είναι ένας μικρός ημιορεινός οικισμός που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας, στη Μεσσηνία. Απέχει περίπου 26 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού και περίπου 2,5 χιλιόμετρα από τον Αυλώνα. Έχει υψόμετρο 419 μέτρα και απέχει 17 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Η Καλίτσαινα Τριφυλίας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με λιθόστρωτα σοκάκια και πετρόχτιστα σπίτια.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, οι Καλιτσάνοι, έχουν αναβιώσει επίσης και το έθιμο των χοιροσφαγίων, κατά το οποίο γίνεται και η μετατροπή του χοιρινού κρέατος σε παστό.

Ιστορία και παράδοση

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρώτη μνεία γίνεται σε οθωμανικό έγγραφο του 15ου αιώνα, όπου αναφέρεται ως «Καλλίτσενα». Το όνομα του χωριού προέρχεται από τις λέξεις «κάλλος» και «τσάινα», που σημαίνει «βλάστηση».

Οι κάτοικοι της Καλιτσαίνης ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράγουν κυρίως σιτηρά, ελιές, αμπελώνες και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Το χωριό έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση. Φιλοξενεί κάθε χρόνο, στις 27 Ιουλίου, το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτη του χωριού. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και βεγγαλικά.

Γαλήνια ατμόσφαιρα, ζεστή φιλοξενία

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Καλίτσαινα είναι ένας από τους 100 παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας που έχει επιλεγεί για να ενταχτεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τουρισμός και πολιτισμός: Παράδοση και καινοτομία». Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την προώθηση του τουρισμού σε παραδοσιακούς οικισμούς, με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Η Καλίτσαινα είναι ένας όμορφος και γραφικός οικισμός που αξίζει να επισκεφθείτε. Η γαλήνια ατμόσφαιρα του χωριού, η πλούσια ιστορία και παράδοση του και οι φιλόξενοι κάτοικοι θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε ένα άλλο κόσμο.

Βίντεο: John Sel

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis