home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους των φυλακών Τίρυνθας και Ναυπλίου

«Σω-φροντιστήριο 2»: Διεπιστημονικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στο Ναύπλιο
Δικαστικές φυλακές Ναυπλίου (1)

Το πρόγραμμα «Ανοίγουμε τις φυλακές» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ξεκίνησε από τις αρχές του 2023 με στόχο τον εμπλουτισμό των δράσεων στις φυλακές κυρίως της Πελοποννήσου και του προγράμματος που γίνεται από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Τίρυνθας και Ναυπλίου».

Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται σε δωρεά προερχόμενη από μεγάλη επιχείρηση που εδρεύει στην Πελοπόννησο και δόθηκε προς την Ομότιμη Καθηγήτρια κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη, που είναι η επιστημονικά υπεύθυνη από το 2014 των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται μέχρι και σήμερα στις φυλακές Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης με εθελοντές μεταπτυχιακούς φοιτητές και πολίτες τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Αθήνα ή άλλα μέρη της Ελλάδας.

σωφρον 2 τελικό

Διεπιστημονικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στο Ναύπλιο
ΣΩ-ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡIΟ 2
22 Νοεμβρίου με 7 Δεκεμβρίου 2023
στη Βιβλιοθήκη του Φουγάρου, στο Ναύπλιο
Σε συνεργασία με το Φουγάρο

Τον περασμένο Μάιο, από τις 10-26 Μαΐου 2023 υλοποιήθηκε το πρώτο μέρος του Προγράμματος με επιτυχία. Συγκεκριμένα έγιναν 10 επιμορφωτικές συναντήσεις σε συνεργασία με το φιλόξενο χώρο τέχνης και ζωής, το ΦΟΥΓΑΡΟ στο Ναύπλιο που απευθύνονταν στους Σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Τίρυνθας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης. Εν συνεχεία τον Ιούλιο έγινε εβδομαδιαίο Masterclass στο Τολό στο οποίο πήραν μέρος 20 εθελοντές. Δίδαξαν, ο Jose’ Aguiar διευθυντής εκπαίδευσης στις φυλακές Pentonville του Λονδίνου και η HelenaBaptista, εικαστικός.

Στο πρώτο «Σω-φροντιστήριο» προσκλήθηκαν ειδικά για να πραγματοποιήσουν την επιμόρφωση των Σωφρονιστικών κατά σειρά εργασίας, ο κύριος Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κυρία Ρέα Καραγεωργίου-Short, Δραματοθεραπεύτρια, η κυρία Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί Τιμή, η κυρία Δήμητρα Μπουσίου, Κοινωνική λειτουργός, η κυρία Ντορέττα Αστέρη, δρ. Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Σύμβουλος ΙΕΠ/ΥΠΑΙΘ με συντονίστρια την καθηγήτριαΆλκηστις Κοντογιάννη.Το παραπάνω διεπιστημονικό επιμορφωτικό σεμινάριο παρακολούθησαν 43Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάστηκαν σε δύο ομάδες. Οι στόχοι του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν η πρόληψη της εξουθένωσης στον εργασιακό χώρο (burnout) και η αποφυγή της, η κατανόηση του εαυτού και η ανάπτυξη της κοινωνικότητας, η συνεργασία με τους συναδέλφους και με τους έγκλειστους, η καλλιέργεια της αυτοαντίληψης και της αυτοσυναίσθησης, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης, η ενημέρωση για τον Ποινικό Κώδικα και τα δικαιώματα που έχουν τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο και οι έγκλειστοι.

Τώρα ακολουθεί νέα επιμορφωτική συνάντηση, που αποτελεί εμπλουτισμό και εξέλιξη της προηγούμενης.Σε αυτήν προσκαλούνται για να διδάξουν εκτός από τους παλαιούς, ο καθηγητής Μιχάλης Μαυρής και ο δρ Αλέξανδρος Αρφαράς.

Το δεύτερο σεμινάριο, «Σω-φροντιστήριο 2» περιέχει θέματα σχετικά με την ταυτότητα των Σωφρονιστικών και τις ικανότητες που καλούνται να αναπτύσσουν, όπως την επίλυση προβλημάτων σχετικών με τις μεθόδους ή τεχνικές αντίστασης τωνεγκλείστων,την πολύ-πολιτισμικότητα, την ανάπτυξη σεβασμού και τη μεταλλαγή του σε διαπολιτισμικότητα, την εμβάθυνση στο σωφρονιστικό δίκαιο από φιλοσοφική και κοινωνιολογική θεώρηση,την επίγνωση της συμβολής του έργου των Σωφρονιστικών σε όλες τις φάσεις κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και τέλος τη σημαντικότητα του έργου ως προς την επανένταξητων αποφυλακιζομένων.

Το σεμινάριο επισημαίνει τη διαφορετικότητα των εγκλείστων και την ανάγκη δημιουργίας εκ μέρους των Σωφρονιστικών κλίματος συνύπαρξης ώστε κατά την κοινή διαβίωση να εξασφαλίζεται ηρεμία και αποδοχή. Οι Σωφρονιστικοί μπορεί να διαχειρίζονται τις καθημερινές δυστοπίες με σεβασμό και κατανόηση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.Άλλη διατομή του σεμιναρίου εξετάζει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της φυλακής. Το σεμινάριο κλείνει με προσωπική και ομαδική αξιολόγηση και αναστοχασμό. Η διδακτική μεθοδολογία ποικίλει με συζήτηση, ανάπτυξη θέματος σε ομάδες, ζωγραφική, γραφή, κίνηση και δραματικά παιχνίδια ή παιχνίδια ρόλων, ενώ δίνεται προτεραιότητα στο ρόλο των συμμετεχόντων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis