home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το διάσημο ναυάγιο στο Γύθειο: Πλοίο – φάντασμα ή οικονομική αποτυχία;

Το ιδιαίτερο αυτό ναυάγιο πλέον αποτελεί ατραξιόν για τους τουρίστες και σήμα κατατεθέν της παραλίας Βαλτάκι
Ναυάγιο Δημήτριος

Το Δημήτριος είναι ένα ελληνικό ναυάγιο διάσημο λόγω της γραφικής του θέσης σε μια εύκολα προσβάσιμη αμμώδη παραλία στη Λακωνία, πολύ κοντά στο Γύθειο.

Το Δημήτριος (παλαιότερα ονομαζόταν Klintholm), είναι ένα μικρό φορτηγό πλοίο 67 μέτρων (220 πόδια) χωρητικότητας 965 τόνων. Ναυπηγήθηκε στη Δανία το 1950, νηολογήθηκε στον Πειραιά, αρ. 2707. Το πλοίο ανήκε 76,75% στους Αφούς Μόλαρη) και 23,25% στους Αφούς Ματσινού. Είναι προσαραγμένο στην παραλία Βαλτάκι στο σημερινό δήμο Ευρώτα στο νομό Λακωνίας, από τις 23 Δεκεμβρίου 1981.

Το ιδιαίτερο αυτό ναυάγιο πλέον αποτελεί ατραξιόν για τους τουρίστες και σήμα κατατεθέν της παραλίας.

Βίντεο: Point Of View GR

Πώς ναυάγησε το πλοίο

Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με την προέλευση του πλοίου και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε στην παραλία. Οι περισσότεροι λένε ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο τσιγάρων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Το πλήρωμα συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές του Γυθείου και στη συνέχεια λύθηκε σκόπιμα από το λιμάνι και αφέθηκε να παρασυρθεί από τη θάλασσα στην παραλία στο Βαλτάκι, περίπου 5 χιλιόμετρα (2,7 ναυτικά μίλια) από το λιμάνι του Γυθείου. Στη συνέχεια πυρπολήθηκε για να κρύψει τα στοιχεία λαθρεμπορίου τσιγάρων. Μια άλλη, λιγότερο κοινή φήμη μιλά για ένα πλοίο- φάντασμα άγνωστης προέλευσης.

Στο βιβλίο «Τα Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες) (Τόμος Β 1950-2000), ο κ. Ντούνης γράφει ότι το πλοίο έκανε επείγων ελλιμενισμό στο Γύθειο στις 4 Δεκεμβρίου 1980, επειδή ο καπετάνιος του χρειαζόταν πρόσβαση σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, μετά την αποβίβαση του από το πλοίο, προέκυψαν οικονομικά προβλήματα με το πλήρωμα, όπως και διάφορα προβλήματα στον κινητήρα, σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλαν διάφοροι δανειστές. Στη συνέχεια απολύθηκε το πλήρωμα και το καθήκον της φύλαξης του πλοίου ανατέθηκε στον Γεώργιο Ντανιήλ και Βασίλη Παρηγόρη.

Το πλοίο αγκυροβόλησε στο Γύθειο μέχρι τον Ιούνιο του 1981, όταν κηρύχθηκε ανασφαλές λόγω φθοράς στα σχοινιά ελλιμενισμού και στη δεξιά πλευρά λόγω του νερού που εισέρχόταν στο κύτος. Οι λιμενικές αρχές ζήτησαν να μετακινηθεί σε ένα αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι για λόγους ασφαλείας, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν απάντησαν μέχρι τον Νοέμβριο του 1981. Το βιβλίο αναφέρει ότι “στις 12:30 μ.μ. περίπου στις 9 Νοεμβρίου 1981 το πλοίο παρασύρθηκε περίπου 2 [ναυτικά;] μίλια [2,3 μίλια, 3,7 χλμ] μακριά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ήταν προσωρινά αγκυροβολημένο”. Όμως το προσωρινό αγκυροβόλιο δεν κράτησε για πολύ, καθώς το πλοίο παρασύρθηκε ξανά και τελικά προσάραξε στην τρέχουσα τοποθεσία του στην παραλία στο Βαλτάκι στις 23 Δεκεμβρίου 1981. Το πλοίο στη συνέχεια απλώς εγκαταλείφθηκε εκεί και δεν έγιναν προσπάθειες για την ανάκτησή του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis