home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΙστορικά

Το σπίτι του homo sapiens βρίσκεται στην Αργολίδα

Γιατί το σπήλαιο Φράγχθι είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του Ελληνικού χώρου

Ως το σπίτι του Homo Sapiens θα μπορούσε να θεωρηθεί το σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα Ερμιονίδας, εκεί όπου βρέθηκε ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός, ηλικίας 10.000 ετών. Ένα ιστορικό μνημείο στην Αργολίδα, που έχει δώσει, μεταξύ άλλων, σπουδαίες πληροφορίες για τη διατροφή του προϊστορικού ανθρώπου.

Το σπήλαιο Φράγχθι είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του Ελληνικού χώρου. Πιθανόν πρωτοκατοικήθηκε από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, κατά την Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ., αλλά σίγουρα από τον Homo sapiens την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ.

Σπήλαιο Φράγχθι

Ευρήματα που μαρτυρούσαν την ιστορική χροιά του σπηλαίου ανακάλυψε τυχαία ο δημοσιογράφος Άδωνις Κύρου, το 1956, όταν μαθητής ακόμα πήγε με μια παρέα για να ψήσουν στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο. Στην προσπάθειά του να ανοίξει χώρο για τη φωτιά, βρήκε όστρακα τα οποία του φάνηκαν προϊστορικά.

Ύστερα από χρόνια, όταν ο χώρος ερευνήθηκε από τον καθηγητή Τζάκμπσεν του Πανεπιστημίου Ιντιάνα των ΗΠΑ, βρέθηκαν λίθινα και οστέινα εργαλεία όλων των περιόδων, οστά ζώων και ψαριών, θαλάσσια όστρεα και φυτικά κατάλοιπα. Επίσης, μέσα στο σπήλαιο και στην παραλία βρέθηκαν τάφοι ενηλίκων και παιδιών.

Σπήλαιο Φράγχθι Κοιλάδα (4)
Φώτο: anagnostis

Το σημαντικότερο εύρημα είναι ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός που έζησε 10.000-8.000 πριν και βρέθηκε στη στάση του εμβρύου έχοντας σκεπαστεί από πέτρες και θεωρείται πως ανήκει σε άντρα περίπου 25 ετών. Παράλληλα βρέθηκαν κι άλλοι ανθρώπινοι σκελετοί που αποτυπώνουν το μέσο ύψος των ανθρώπων.

Από το χωριό της Κοιλάδας ξεκινάει περιπατητικό μονοπάτι που φθάνει στο ιστορικό σπήλαιο.

Βίντεο: haanity

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button