home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ερμιόνη: Αρχαιολόγοι διασχίζουν όλο το Αιγαίο με κανό από κορμό δέντρου: Ένας θρίαμβος της εξερεύνησης

Ομάδα πειραματικής αρχαιολογίας καταρρίπτει τα όρια με μια αποστολή από την Έφεσο στην Ερμιόνη, αποκαλύπτοντας τις αρχαίες τεχνικές ναυσιπλοΐας
Αρχαιολόγοι διέσχισαν το Αιγαίο με ένα κανό από κορμό δέντρου

Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα ολοκληρώθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια επική διάσχιση του Αιγαίου με ένα κανό κατασκευασμένο από έναν κορμό δέντρου. Η αποστολή αυτή, που ξεκίνησε από την προϊστορική περιοχή της Εφέσου στα παράλια της Μικράς Ασίας στις 19 Ιουνίου, είχε ως στόχο να φτάσει στο ιστορικό Φράχθι στην Ερμιόνη. Αυτή η αρχαιολογική αποστολή αναμφίβολα αποτελεί μια εντυπωσιακή ένδειξη της αποφασιστικότητας των ερευνητών να ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος.

Το κανό που χρησιμοποίησαν για αυτήν την επική αποστολή είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι χειροτεχνίας. Κατασκευάστηκε από έναν κορμό δέντρου, συγκεκριμένα μια οξιά που ήταν περίπου 300 ετών. Με μήκος 12 μέτρων και εξοπλισμένο με 22 κωπηλάτες, το κανό αποτέλεσε τον ασφαλή και αξιόπιστο σύντροφο των αρχαιολόγων κατά τη διάρκεια της διασχίσεως του Αιγαίου.

Ο συντονιστής της αποστολής, η αρχαιολόγος Αντιγόνη Λασκαρίδη, εξήγησε ότι η ομάδα επιδίδεται σε πειραματική αρχαιολογία με σκοπό την ανακάλυψη και την κατανόηση των τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι άνθρωποι. Αυτή η συγκεκριμένη αποστολή τους επιτρέπει να αποκαλύψουν τα μυστικά της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας επικοινωνίας στην αρχαιότητα. Πρόκειται για έναν πολύτιμο θησαυρό πληροφοριών που μπορεί να φωτίσει την ιστορία και τον πολιτισμό των παλιών ελληνικών κοινοτήτων.

Η διάσχιση του Αιγαίου αποτελεί έναν θρίαμβο για την ομάδα των αρχαιολόγων. Αντιμετώπισαν δυσκολίες, όπως ισχυρούς ανέμους και αλμύρα, αλλά με αποφασιστικότητα και επιμονή συνέχισαν το ταξίδι τους. Η διάσχιση αυτή ενισχύει την κατανόησή μας για το πώς οι αρχαίοι ναυτικοί μπορούσαν να πλεύσουν από νησί σε νησί, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της θάλασσας.

Αποστολή πειραματικής αρχαιολογίας (6)
Αναβίωση προϊστορικού ταξιδιού με προορισμό το σπήλαιο Φράγχθι // ΦΩΤΟ: Δήμος Ερμιονίδας

Αυτή η αποστολή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκάλυψη των μυστικών του παρελθόντος. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι η γνώση που θα αποκτήσουν από αυτήν την εμπειρία θα συμβάλει στην ενίσχυση της αρχαιολογικής έρευνας και στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την ανασύσταση αρχαίων πλοίων και ναυπηγικής. Η αποστολή αυτή αναδεικνύει τον αθλητισμό, την περιπέτεια και το πνεύμα εξερεύνησης που χαρακτηρίζει την αρχαιολογία. Αυτοί οι ερευνητές δείχνουν την αφοσίωσή τους στην ανακάλυψη του παρελθόντος και στη μετάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές. Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνουν τα όρια της αρχαιολογίας και δημιουργούν έναν οδηγό για την κατανόηση του παρελθόντος μας.

Αναβίωση προϊστορικού ταξιδιού με προορισμό το σπήλαιο Φράγχθι

Μια μεγάλη και πρωτότυπη αποστολή πειραματικής αρχαιολογίας, η οποία μάλιστα σήμερα φτάνει στο τέλος της, διεξάγεται από μια ομάδα Τσέχων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Hradec Kralove (λίγο έξω από την Πράγα) Radomyr Tichy, η οποία επιχειρεί την αναβίωση ενός ταξιδιού που εικάζεται ότι έγινε στη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής και θα έχει προορισμό το σπήλαιο Φράγχθι.

Η ομάδα των Τσέχων, εμπνεύστηκε από μια πολύ σημαντική ανακάλυψη: στη λίμνη Μπρατσιάνο της Ιταλίας, βρέθηκε ένα πλοίο 6000 ετών φτιαγμένο από έναν μοναδικό κορμό οξιάς. Ήταν μια σπανιότατη ένδειξη προϊστορικής ναυσιπλοΐας.

Έτσι, η ομάδα ξεκίνησε από τα μικρασιατικά παράλια, λίγο έξω από την Έφεσο, όπου έχει βρεθεί ένας προϊστορικός οικισμός και ταξιδεύει με ενδιάμεσους σταθμούς τα ελληνικά νησιά για να φτάσει σε μια άλλη πολύ σημαντική προϊστορική θέση: το σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα.

Με τον τρόπο αυτό αναπαρίσταται ένα από τα ταξίδια που οδήγησαν στη λεγόμενη νεολιθική επανάσταση, που προηγείται στην Εγγύς Ανατολή και μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Αποστολή πειραματικής αρχαιολογίας (1)
Αναβίωση προϊστορικού ταξιδιού με προορισμό το σπήλαιο Φράγχθι // ΦΩΤΟ: Δήμος Ερμιονίδας

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis