home design800Χ400

home design 1170Χ320

Τουριστικό σουπερμάρκετ η Παλιά Πόλη. “Θα ΄πρεπε να τρέμει το χέρι μας κάθε φορά που είναι να γκρεμίσουμε ή να χτίσουμε κάτι στ’ Ανάπλι…” (Τερζάκης)

banner efxes anagn

Μερικές σκέψεις από έναν δημότη της παλιάς πόλης, με αφορμή ένα άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΠΑΛΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και νομίζουν ότι το έλυσαν, αφήνοντας το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου στην τύχη του, είχε τονίσει σε άρθρο του πριν λίγες μέρες ο δημοσιογράφος Άκης Γκάτζιος. Και αναρωτιόταν ο δημοσιογράφος: “Πώς θέλουμε το Ιστορικό Κέντρο του Ναυπλίου και τί κάνουμε για να το διατηρήσουμε και ζωντανό – τουριστικά αξιοποιήσιμο -, αλλά και κατοικήσιμο από τους μόνιμους κατοίκους;”

Ανέφερε δε, ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια να λειτουργήσει η Παλιά Πόλη, συνδυάζοντας την τουριστική αξιοποίηση και μάλιστα αυξάνοντας την και παγιοποιώντας την, και παράλληλα το ευ ζην των μόνιμων κατοίκων.

Οι παρατηρήσεις Πασσαλή

Μερικές σκέψεις στο άρθρο του Άκη Γκάτζιου εκφράζει ένας δημότης της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου, ο κος Τάκης Πασσαλής.

«Θα πρεπε να τρέμει το χέρι μας κάθε φορά που είναι να γκρεμίσουμε ή να χτίσουμε κάτι στ’ Ανάπλι … Αφορά την Ελλάδα ολόκληρη» Α. ΤΕΡΖΑΚΗΣ

 «Αγαπητέ φίλε, συμφωνώ σε αρκετά από αυτά που αναφέρεις, θα μου επιτρέψεις όμως να κάνω μερικές παρατηρήσεις με την ιδιότητα κάποιου που έχει γεννηθεί και κατοικεί στο παλιό Ναύπλιο. Εγώ θα έλεγα ότι το ιστορικό κέντρο δεν έχει αφεθεί στην τύχη του, αλλά στα χέρια μερικών επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία αδιαφορώντας πλήρως για την ιστορία του και την παράδοσή του ή την καθημερινότητα των κατοίκων του, κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν με την ανοχή ή την αδιαφορία της δημοτικής ή άλλης αρχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα  Σαββατοκύριακα  ή τα τριήμερα ή τα βράδια του καλοκαιριού, η Παλιά Πόλη γίνεται ένα απέραντο χωρίς κανόνες πάρκινγκ και δεν “ανοίγει μύτη”. Δεν είναι τυχαίο ότι πεζόδρομοι, πεζοδρόμια ή γραφικά στενάκια γίνονται δύσβατα λόγω τραπεζοκαθισμάτων που τοποθετούνται έτσι χωρίς κανόνες ή έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι σιγά σιγά – δυστυχώς – η ασυδοσία επεκτείνεται και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, την οποία διαφύλαξε σε μεγάλο βαθμό η αείμνηστος Δεΐλάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερα καταστήματα, ζητούν και παίρνουν “άδεια επέκτασης ωραρίου μουσικής”, αδιαφορώντας αν ενοχλούν τους γείτονες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά εμβληματικά κτήρια έχουν αφεθεί αναξιοποίητα και “σαπίζουν” στην τύχη τους. Καμία Δημοτική Αρχή δεν εκπόνησε και εφάρμοσε ένα ολιστικό σχέδιο για την διαφύλαξη διατήρηση και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου που να παίρνει υπόψη του την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να διαφυλάσσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

ΒΡΑΧΑΤΕΙΚΑ 2
Βραχακέικα // // ΦΩΤΟ: Τάκης Πασσαλής

Τέλος δεν είναι αληθές ότι δεν υπήρξαν ή δεν υπάρχουν προτάσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο. Πάντα υπήρξαν και υπάρχουν προτάσεις και πολίτες – δημότες αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να μην μετατραπεί η πόλη τους, ο τόπος μας σε ένα “τουριστικό  σουπερμάρκετ”.

Τουριστική ανάπτυξη ναι, αλλά με σχέδιο που δεν θα παραγνωρίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό υποστηρίζουμε και ας μας χαρακτηρίζουν “γραφικούς και λαΐκιστές” ή αντίθετους στην “τουριστική”, όπως την εννοούν μερικοί, ανάπτυξη!»

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ

    “Θα πρέπει να τρέμει το χέρι μας κάθε φορά που είναι να γκρεμίσουμε ή να χτίσουμε κάτι στ’ Ανάπλι… ”Μήπως η αναφορά αυτή θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ορκωμοσία του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου;

newsletter banner anagnostis