home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδιαFeatured

Καρύταινα: Επιβλητική, αρχοντική, με μεσαιωνικά στοιχεία

Γνωρίστε το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας που ύμνησε ο Καζαντζάκης και που αποτυπώθηκε στο πεντοχίλιαρο.

Έχει εντυπωσιακή εικόνα όταν την αντικρίζει ο επισκέπτης από μακριά, ενώ παλαιότερα θρυλικό γεφύρι της απεικονιζόταν στην μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών (στην άλλη ήταν ο Κολοκοτρώνης). Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, όταν την επισκέφθηκε, την χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας.

Ο λόγος για την Καρύταινα (ή Καρίταινα), ένα χωριό της Γορτυνίας στην Αρκαδία. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης, στην καρδιά του Μοριά, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, στον δρόμο για Ελληνικό και Ανδρίτσαινα, σε μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο. 

O οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και κτίσθηκε το κάστρο της (1245) από τον Hugues de Bruyeres. Τότε ονομάσθηκε το «Τολέδο της Ελλάδας» και θεωρήθηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου χάρη στην στρατηγική θέση του.

Τα σπίτια της Καρύταινας είναι όλα χτισμένα με παραδοσιακό στυλ, παλιά αρχοντικά, πάνω και κάτω μαχαλάς, πέτρινες κρήνες, μαγαζιά με κατώγια, ρούγες, βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια -με έντονα τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης- και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Αξίζει να δείτε τους τέσσερις εν’ λειτουργία νερόμυλους της περιοχής και την παλιά γέφυρα του Αλφειού -στο κεντρικό δρόμο είναι η καινούργια και ακριβώς από κάτω η παλιά- που είναι μία πεντάτοξη γέφυρα του 13ου αιώνα, μνημείο Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κοσμούσε το πεντοχίλιαρο και ο θρύλος την συνδέει με μία ανθρωποθυσία.

Wikipedia (Karitena4)

Επισκεφθείτε το φαράγγι του Αλφειού αλλά και του Λούσιου ποταμού καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό. Δείτε το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσυρα στο Λύκαιο Ορος -θα πάτε από το Ανω Κοτύλιο, άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι της περιοχής- ακολουθώντας την διαδρομή προς Ανδρίτσαινα, την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Στην διαδρομή προς Ανδρίτσαινα  -μετά το Κάτω Κοτύλιο στρίβεται δεξιά στην πινακίδα  «Ανδριόπουλου» βρίσκεται το πέτρινο Γεφύρι του Κούκου, στο πιο στενό βραχώδες πέρασμα του Αλφειού, που ένωνε τις επαρχίες Ολυμπίας, Γορτυνίας, και φυσικά οι καταρράκτες! Εάν λατρεύετε την περιπέτεια ο Λούσιος σας περιμένει για rafting και canyoning.

Για την διαμονή σας στην Καρύταινα θα βρείτε απλά, περιποιημένα δωμάτια, με τιμές που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Gianni Spentzos μας παρουσιάζει ένα πολύ ωραίο βίντεο με εναέριες λήψεις από το χωριό, τα γεφύρια και το κάστρο. 

Βίντεο: Gianni Spentzos

Πώς θα πάτε

Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε με αφετηρία το Ναύπλιο. Η πιο άνετη οδηγικά είναι αυτή που παρουσιάζεται παρακάτω, αλλά η πιο γραφική είναι αυτή που περνά από τα χωριά Λεβίδι, Βυτίνα και Στεμνίτσα, με προτεινόμενη παράκαμψη τα υπέρχα Λαγκάδια.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button