home design

Ποια συνθήκη επικρατεί «όταν πεθαίνουν οι εραστές του κόσμου;»

Μυθιστόρημα - Ερωτικό Ψυχογράφημα της Κατερίνας Φασέγγα που διερευνά τα ψυχολογικά και υπαρξιακά θέματα ανδρών και γυναικών

«Αν ερωτευτώ ξανά, θα ζητήσω να μου κάνουν ευθανασία…» είναι τα θυμωμένα λόγια της Ειρήνης, μιας γοητευτικής 46χρονης ψυχολόγου, μετά την τελευταία της ερωτική απογοήτευση.  Ο πόνος, η θλίψη και το αίσθημα της προσωπικής αποτυχίας, την οδηγούν στην απόφαση να μην εμπλακεί συναισθηματικά στην επόμενη σχέση  παρά μόνο να επιλέξει το δρόμο της στείρας σεξουαλικής απόλαυσης: «Σκέτο σεξ» υπόσχεται στον εαυτό της.

Γνωρίζει όμως τον Τάκη, έναν εκκεντρικό πανεπιστημιακό, σε προχωρημένη ηλικία.  Η γοητεία που ασκεί πάνω της ο ιδιόρρυθμος  χαρακτήρας του, αρχίζει να ακυρώνει προοδευτικά την προηγούμενη στάση της. Μα κι εκείνος δεν είναι αδιάφορος. Δηλώνει στην Ειρήνη πως αυτό που νιώθει είναι πρωτόγνωρο για κείνον.

Ανίκανοι να αρνηθούν τη χημεία που υπάρχει μεταξύ τους οδηγούνται σε συναντήσεις εκρηκτικές, εξοντωτικές, απόλυτα διεγερτικές, διαβεβαιώνοντας ο ένας στον άλλο ότι η ζωή τους θα είναι υπέροχη μέσα σε μία κατάσταση μόνιμης και απόλυτης ευτυχίας. Αρχικά συνδέονται σε εκείνο το αρχέγονο φυσικό επίπεδο του σαρκικού σμιξίματος. Πολύ σύντομα όμως, η καρδιά και το μυαλό αρχίζουν να επιζητούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση τους.

Ο Τάκης ωστόσο παρουσιάζει δυσκολία στο να βιώσει την αληθινή ανθρώπινη σύνδεση και από κάποιο σημείο και μετά, σκόπιμα, απομονώνεται στα κρυφά υπόγεια του ψυχισμού του. Φωτιά η ίδια, νερό ο Τάκης και της ξεφεύγει… Πώς θα επιτύχουν την απόλυτη ένωση; Οι απιστίες, τα ψέματα και ο συναισθηματικός χειρισμός του εραστή της, είναι τα στοιχεία που οδηγούν την προδομένη και απογοητευμένη Ειρήνη, για άλλη μια φορά, στη δύσκολη λύση της αποχώρησης.  Η Ειρήνη, προκειμένου να αποφορτιστεί από το άγχος του τέλους αποφασίζει να αφηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από ένα βιβλίο, τον “επίπονο” έρωτα της, τα ελλειμματικά συναισθήματά και να αποκωδικοποιήσει τα βαθιά συμπλέγματα τόσο της ιδίας όσο και του εραστή της.

Τι ρόλο θα παίξει ο Αλέξανδρος, ο αδερφός του Τάκη, στον καινούργιο πόνο που καλείται να διαχειριστεί η Ειρήνη; Ποια φαντάσματα του παρελθόντος θα ξεπηδήσουν και τι θα αποκαλύψει η επίσκεψη στον Ψυχαναλυτή της; Κι αυτό το γράμμα γεμάτο πόνο και θυμό, γιατί χρειάζεται να το ξαναδιαβάσει 23 χρόνια μετά;

Ποιος είναι εκείνος ο άντρας που εμφανίζεται στα όνειρα της και δεν της «επιτρέπει» να ολοκληρώνει ποτέ τις σχέσεις της; Με ποιο τρόπο, η ίδια, υπονομεύει την ευτυχία της και οδηγείται στο να μένει πάντα μόνη;

Θα καταφέρει άραγε να βρει το δρόμο που οδηγεί σε εκείνο το ιερό, εσωτερικό φως του ιδανικού ή θα συνεχίσει να βιώνει συνεχώς σχέσεις κυριαρχίας  και υποταγής με μοναδική αντιστήριξη την σεξουαλική απόλαυση; Θα καταφέρει να “προλάβει την Ερωτική Θνησιμότητα” αυτή η “Ακτιβίστρια του έρωτα” όπως αυτοχαρακτηρίζεται στις φιλικές γυναικοπαρέες; Αλήθεια, ποια συνθήκη επικρατεί “Όταν πεθαίνουν οι εραστές του κόσμου;”.

ΥΦΟΣ ΓΡΑΦΗΣ – ΓΛΩΣΣΑ

Το βιβλίο εμπίπτει στο είδος εκείνο της ερωτικής λογοτεχνίας που διερευνά τα ψυχολογικά και υπαρξιακά θέματα ανδρών και γυναικών, τα οποία θα προκύπτουν αιώνια όσο τα δύο φύλα θα υπάρχουν σε κοινό τόπο. Η γλώσσα αφήγησης είναι άμεση, καθηλωτική, σχεδόν προφορική, με διαλόγους σύγχρονους που περιπαίζουν τον καθωσπρεπισμό. Οι έντονα διεισδυτικοί στοχασμοί των χαρακτήρων γίνονται τόσο οικείοι ώστε να οδηγούν τον αναγνώστη σε ταύτιση και προσωπική ενδοσκόπηση.

Η πλοκή ισορροπεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ερωτική ψυχογραφία καθώς προσφέρει στον αναγνώστη μια βαθιά διερεύνηση και αποτύπωση της γυναικείας και ανδρικής ιδιοσυγκρασίας σε σχέση με τον πόνο του έρωτα και τον θάνατο.
Υπάρχουν τολμηρές ερωτικές περιγραφές με κυνική λεπτότητα ύφους που δεν παραβιάζει τα όρια της αισθητικής και που εναλλάσσεται με το αυτοσαρκαστικό χιούμορ όταν η βασική ηρωίδα κλείνει πονηρά το μάτι σε μοναχικούς στοχασμούς ή με παρέα φίλων.

Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο, άρτια επιμελημένο, το οποίο απευθύνεται σε αναγνώστες που αντέχουν την αφτιασίδωτη αλήθεια και δίνει απαντήσεις σε όλα τα περίπλοκα ερωτήματα και απορίες για τον πόνο του έρωτα που μεταβολίζεται σε αληθινή ζωή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΣΕΓΓΑ

Η Κατερίνα Φασέγγα, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Canterbury Christ Church University. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Έχει εργαστεί με «Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού», σε ΜΚΟ, Φορείς και Δομές του Ν. Θεσσαλονίκης. Παράλληλα έχει εισηγηθεί πλήθος σεμιναρίων Ψυχολογίας σε διάφορα Λαϊκά Πανεπιστήμια της Β. Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης».
Το 2012 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Από τους Τζενεράδες στον Κορυδαλλό” (ιστορία- λαογραφία, Ιδιωτική Έκδοση). Ακολούθησε το παιδικό βιβλίο “Ο Νέρις και οι τρεις Ηλιαχτίδες”, από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ. Το 2019 κυκλοφόρησε το ερωτικό μυθιστόρημα “Χάσαμε τον δρόμο για τα Σφακιά” από τις ίδιες εκδόσεις. Το τέταρτο βιβλίο της “Όταν Πεθαίνουν οι Εραστές του Κόσμου” κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 και αποτελεί ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version