home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΙστορικάΛακωνία

Νοσταλγικό ταξίδι στη Μονεμβασιά του 1974 (Βίντεο)

Κατά μήκος του τείχους ο απότομος γκρεμός χάσκει μπροστά και στο βάθος το Μυρτώο Πέλαγος ως εκεί που ασπάζεται τον ορίζοντα.

Ο φακός πλησιάζει την οπή του κανονιού σαν να θέλει να ταξιδέψει μέσα από την οπή του στο ένδοξο παρελθόν της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, τότε που μπαρουτιασμένο απειλούσε τον εισβολέα.

Η Aylon Film Archives μας ταξιδεύει στη Μονεμβάσια του 1974, στην κεντρική πλατεία του Ελκόμενου Χριστού όπου δεσπόζει και η ομώνυμη τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό της. Από πάνω η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα μονόκλιτη με τρούλο (1690- 1715) και γύρω παλιά αρχοντικά απαράμιλλης αρχιτεκτονικής. Πίσω από μια μπουκαμβίλια μέρος της οχύρωσης της πόλης που ακολουθεί το φρύδι του βράχου και στην κορυφή του λόφου τα τείχη προβάλλουν κατά μήκος του.

Ανεβαίνοντας τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια συναντάμε την πύλη του κάστρου και αμέσως μετά τα στενά, δαιδαλώδη καλντερίμια με τα λαγούμια του που περίμεναν τον εχθρό εγκλωβίζοντας τον. Κατά μήκος του τείχους ο απότομος γκρεμός χάσκει μπροστά και στο βάθος το Μυρτώο Πέλαγος ως εκεί που ασπάζεται τον ορίζοντα.

Ανάμεσα στο κάστρο και το Μυρτώο Πέλαγος η πόλη με τα λιθόκτιστα σπίτια σε πλήρη αρμονία με τον βράχο που τα φιλοξενεί και τις εκκλησιές όπου για άλλη μια φορά διακρίνουμε τους Ιερούς Ναούς της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Ελκόμενου Χριστού.

Το σπάνιο φιλμ κλείνει με πλάνο σε κάποιον από τους προμαχώνες της καστροπολιτείας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button