home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ορεινή Κορινθία: Ο Άγιος Γεώργιος μέσα σε ένα καθηλωτικό τοπίο που άλλαξε θέση λόγω πλημμυρών

Ένα ιδιαίτερο μοναστήρι που γιορτάζει σήμερα είναι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό, με φόντο τη λίμνη Δόξα.
Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού Λίμνη Δόξα

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς καθηλωτικό τοπίο, σε υψόμετρο 1500 μέτρων, βρίσκεται η ανδρική Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού, στην Ορεινή Κορινθία. Η Ιερά Μονή χαρακτηρίζεται ως «νέα» για να διακρίνεται από την παλαιά που βρισκόταν χαμηλότερα.

Η παλαιά μονή του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε τον 14ο αι. από έναν Καλαβρυτινό μοναχό. Η μεταφορά της μονής στη σημερινή της θέση έγινε εξαιτίας των πλημμυρών της λίμνης Δόξα.

Η λίμνη Δόξα

H λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης.

Πολύ κοντά στην λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα.

Βίντεο: ©Wind-up

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis