home design 800x400
home design 1170Χ320

Η άγνωστη πλευρά της Μονεμβασιάς – Από τη Δαιμονία και τον Αρχάγγελο έως την παραλία Πυλά

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο οικισμός παραλία Δαιμονιάς (Πυλά) και η μεγάλη αμμουδιά της Χαραχιάς που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχάγγελο
Δαιμονιά Λακωνίας Παραλία Πυλά

Από αρχαιολογικά ευρήματα πλησίον της σημερινής Δαιμονίας, συμπεραίνεται ότι υπήρχε πόλη βόρεια της Πλύτρας πλησίον της ακτής με άγνωστο όνομα. Η θέση της δέσποζε του δρόμου από το χωριό Επίδαυρο Λιμηρά και βρισκόταν και στο δρόμο από την πεδιάδα του Ασωπού προς την Νεάπολη. Ίσως πρέπει να την συνδέσουμε με την πόλη Κοτύρτα (την οποία αναφέρει ο Θουκυδίδης) ενώ υπήρχε και η πόλη Αφροδισιάς που κατόπιν ενσωματώθηκε με την πόλη των Βοιών.

Η άγνωστη πλευρά της Μονεμβασιάς από τον Λακωνικό κόλπο, μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη στους τουρίστες αλλά έχει και αυτή να προσφέρει πολλά για όποιον αποφασίσει να την εξερευνήσει.

Δαιμονία

Το χωριό Δαιμονία ανήκει στον δήμο Μονεμβασιάς και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων. Έχει, περίπου, 320 μόνιμους κατοίκους. Μέχρι το 1940, το χωριό λεγόταν Δαιμονιά, παραφθορά του ονόματος Λεμονιά.

Η κτίση του χωριού στην σημερινή του θέση έλαβε χώρα κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι ήρθαν εδώ από πολλές περιοχές, με επικρατέστερη την οικογένεια Λύρα. Αυτό συνέβη, κυρίως, μετά την καταστροφή των Ψαρών, καθώς και μετά την καταστροφή των Κυθήρων από τους Τούρκους το 1770.

Δαιμονιά
Φώτο: monemvasia.gov.gr

Οι εκκλησίες του χωριού

Στο χωριό, με τις πολλές φυσικές ομορφιές, ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορες εκκλησίες, όπως είναι το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και η εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγία την Μυρτιδιώτισσα.

Εξωτερικά του ενοριακού ναού, μάλιστα, είναι εντοιχισμένη μία μεγάλη εικόνα των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τοποθετημένη σε μία ειδική εσοχή στον πέτρινο τοίχο της δυτικής πρόσοψης, καλυμμένη με τζάμι. Την εικόνα είχε αφιερώσει ένας χωριανός στη μνήμη της γυναίκας του, η οποία λεγόταν Ελένη.

Οικισμός Αρχάγγελος

Ο Αρχάγγελος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με πολλές φυσικές ομορφιές, απάνεμο λιμάνι και οργανωμένη παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Ιδανικός τόπος για ξένοιαστες διακοπές όλο το χρόνο, κολύμπι, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα. Λειτουργεί ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο οικισμός παραλία Δαιμονιάς (Πυλά) και η μεγάλη αμμουδιά της Χαραχιάς που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχάγγελο.

Αρχάγγελος Λακωνίας
Φώτο: Department of Tourism, Greece

Παραλία Πυλά

Η παραλία Πυλά ανήκει στο Δήμο Μονεμβασίας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Αρχάγγελος.

Πρόκειται για μία ήσυχη, αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά, λίγο βορειότερα από το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο.

Προτιμήστε την όταν φυσάει βόρειος ή βορειοανατολικός άνεμος.

Βίντεο: bs8

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Μαρία Αρώνηη

    Εντελώς παραπλανητικο το άρθρο μπορει να ειναι καποδιστριακος δημος αλλα καμμία σχέση με Μονεμβασια 27 χλμ Η Δαιμονία ρινσι μέσα στον Λακωνικό η Μονεμβασια είναι Μυρτώο Πέλαγος

  2. Ευφροσύνη Γρίμπιλα

    Πολύ ωραία η δημοσίευση σας. Μπράβο!!!
    Ίσως όμως η Δαιμονιά να μην προέρχεται από τη Λεμονιά, αλλά από τη Λακεδαιμονία ή τη Διλυμηνία-εκ των δύο φυσικών λιμένων του χωριού.
    Πάντως πράγματι έχει υπέροχες παραλίες και φυσικό τοπίο. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Περιμένουμε συνέχεια και με άλλες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο!!!

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis