home design 800x400

Περ. Πελοποννήσου: Πως το “SmartBear” βοηθά τους ηλικιωμένους

Πρόγραμμα για τη συνδρομή ηλικιωμένων μέσω της τεχνολογίας

Υπογράφηκε χθες, Τετάρτη 30 Μαρτίου, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο της αρκαδικής πρωτεύουσας Κώστα Τζιούμη, προγραμματική σύμβαση που αφορά στο έργο SmartBear, ενός “έξυπνου” δικτύου για υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το SmartBear, ειδικότερα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες πολίτες άνω των 65 ετών και στοχεύει στην εφαρμογή βοηθητικών “έξυπνων” ιατρικών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. κινητό τηλέφωνο, ρολόι, οξύμετρο, πιεσόμετρο κ.α.), με σκοπό αυτές να συμβάλλουν στην αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων μέσω εξατομικευμένων παραβάσεων.

Το εν λόγω έργο αφορά 300 ηλικιωμένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας όπως, καρδιαγγειακά νοσήματα, γνωστική δυσλειτουργία, απώλεια ακοής, αστάθεια, ψυχικές διαταραχές και σύνδρομο ευθραυστότητας. Σκοπός είναι η συλλογή και ανάλυση δεδομένων που απαιτούνται, προκειμένου να τους προσφερθούν από την πλατφόρμα εξατομικευμένες παρεμβάσεις που προωθούν την υγιή διαβίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τις “έξυπνες συσκευές”, ενώ διασφαλίζονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα.

H Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προβεί σταδιακά σε περαιτέρω ενημερωτικές εκδηλώσεις και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες της Αρκαδίας.

Σχόλια

Exit mobile version