home design 800x400
home design 1170Χ320

Το παραθαλάσσιο θέρετρο της Μάνης που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη

Το βιβλίο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» γράφτηκε σε αυτό το υπέροχο μέρος
Στούπα (2)

Η Στούπα Μεσσηνίας είναι παραθεριστικός οικισμός που υπάγεται στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Είναι γνωστός τουριστικός προορισμός εξαιτίας των παραλιών της Καλόγριας και της Στούπας, αλλά κυρίως λόγω του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που έγραψε την περίοδο που έμενε στην περιοχή.

Υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την ονομασία της. Η πρώτη αναφέρει πως οφείλεται στην διαδικασία της επεξεργασίας των δεματιών λιναριού (Στουπιά) στις θαλασσινές λακκούβες της παραλίας του χωριού, από τους κατοίκους της και από κατοίκους γειτονικών χωριών. Η δεύτερη πως το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη «Στούπα» που σημαίνει παραλία ή γιαλός.

Στούπα 1 1

Ο Νίκος Καζαντζάκης έμεινε δύο χρόνια, κατά την περίοδο 1917-1918, σε σπίτι που νοίκιασε στην παραλία της Καλόγριας. Εκεί έγραψε το βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», τοποθετώντας τον ήρωά του Γιώργο Ζορμπά στο λιγνιτορυχείο της Πραστοβάς, περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στη Στούπα και το νέο Προάστιο. Ο συγγραφέας μαζί με τον Γιώργο Ζορμπά, που στο βιβλίο του ονομάζεται «Αλέξης», δούλευαν μαζί στο ορυχείο. Στο χωριό υπάρχει προτομή του Καζαντζάκη, ενώ πριν από την είσοδο για τον οικισμό και αριστερά του κεντρικού δρόμου βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Πραστοβάς.

Το μικρό σπίτι στο οποίο διέμενε, στην δεξιά πλευρά της παραλίας, διατηρείται έως και σήμερα. Στο νότιο ακρωτήριο του κόλπου υπάρχει η σπηλιά του Καζαντζάκη όπου έγραψε το έργο του και που είναι προσβάσιμη από θάλασσας κολυμπώντας ή με βάρκα.

Το ορυχείο της Πραστοβάς έκλεισε το καλοκαίρι του 1918. Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του βιβλίου του Καζαντζάκη πολλοί τουρίστες, τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί, επισκέπτονται την περιοχή.

Βίντεο: ©Wind-up

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis