home design

Αυτό είναι το χωριό της Μεσσηνίας που οι κάτοικοί του είναι όλοι από την Κρήτη

Στον οικισμό της Λαχανάδας που σήμερα κατοικείται από 163 ανθρώπους, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μεσσηνιακής χερσονήσου, κοντά στην Φοινικούντα, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την ακτή. Στον οικισμό της Λαχανάδας, του Δήμου Πύλου – Νέστορος που σήμερα κατοικείται από 163 ανθρώπους, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Οι κάτοικοι της Λαχανάδας είναι όλοι Κρητικής καταγωγής. Ο Μεσσήνιος ιστορικός συγγραφέας Δικαίος Β. Βαγιακάκος στη μελέτη του «Κρήτες πρόσφυγες εις την Πελοπόννησον επί Καποδίστρια», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Μνημοσύνη» (τόμος Α’, 1967, σελ. 41-70) υποστηρίζει ότι το 1831 εγκαταστάθηκαν Κρητικοί και στη Λαχανάδα. Γράφει: «Λαχανάδα. Ενταύθα εγκατεστάθησαν οι τελευταίοι Κρήτες πρόσφυγες εξ Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου υπό τον στρατηγόν Τσουδερόν και τον Στρατήν Δεληγιαννάκην. Μεταξύ τούτων ήσαν πολλά γυναικόπαιδα, τα οποία μετακινήθησαν κανονικώς δια πλοίων της Ύδρας. Ο διοικητής των Μεσσηνιακών Φρουρίων ανέφερεν ότι τα διανεμηθέντα στρέμματα ήσαν 3.500 αξίας 28.000 φοινίκων».

Οι κάτοικοι της Λαχανάδας είναι αυτοί που στα νεότερα χρόνια (1840-1850) κατοίκησαν την Φοινικούντα. Οι Κρητικοί της Λαχανάδας και της Φοινικούντας συνέχισαν, τα πρώτα χρόνια, να ντύνονται, όπως και στην Κρήτη, φορούσαν δηλαδή τις κρητικές βράκες με το κόκκινο φέσι, ενώ μιλούσαν την κρητική διάλεκτο, υπολείμματα της οποίας ακούγονται και σήμερα.

Φώτο από το ψαροχώρι της Φοινικούντας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version