home design

Στα τάρταρα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Μόλις 32 στους 100 φοιτητές αποφοιτούν

Για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο στα Ελληνικά ΑΕΙ αποφοιτούν 52 από το σύνολο των φοιτητών - Μόνο ένας στους πέντε αποφοιτά στην ώρα του

Για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  αποφοιτούν μόλις 32, όπως αποκαλύπτει η έκθεσης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για το 2022. Αυτό αποτελεί μία από τις χειρότερες επιδόσεις Πανελλαδικά, με το ΠαΠελ να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των Πανεπιστημίων της χώρας.

Στην έκθεση του ΕΘΑΑΕ που δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή” διαπιστώνεται ότι μόνο ένας στους πέντε φοιτητές (19,62%) των ελληνικών ΑΕΙ αποφοιτά στην ώρα του, δηλαδή στον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής του.

Έξι χρόνια χρειάζεται κατά μέσον όρο ένας φοιτητής για να ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές και αντιστοίχως 7,5 για τις πενταετείς και εννιά για τις Ιατρικές, που είναι εξαετείς.

Μόλις ένας στους δύο αποφοιτά

Για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο στα ΑΕΙ αποφοιτούν 52 από το σύνολο των φοιτητών. Δηλαδή δύο εισάγονται, ενώ ένας αποφοιτά.

Τα στοιχεία της  ΕΘΑΑΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και επιτάσσουν αλλαγή πολιτικής από τα ΑΕΙ και την πολιτεία, σε μια εποχή που η πανεπιστημιακή γνώση και οι εξελίξεις σε οικονομία και αγορά εργασίας είναι ραγδαίες.

Ειδικότερα, η παράταση των σπουδών στα πανεπιστήμια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στη χώρα μας, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα έντονο. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ «Education at a Glance, 2022» στις χώρες που παρακολουθούν ατομικά τους φοιτητές, κατά μέσον όρο το 39% των προπτυχιακών (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 19,62% των ελληνικών ΑΕΙ) παίρνει πτυχίο στην ώρα του.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο, αποφοιτούν:

82 – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
80 – Παν. Πειραιώς
77 – Πάντειου
73 – ΕΜΠ
66 – Οικονομικό Αθηνών
64 – Παν. Κρήτης
62 – Παν. Αθηνών
57 – Παν. Δυτικής Αττικής
50 – Παν. Ιωαννίνων
48 – Παν. Θεσσαλίας
55 – Παν. Πατρών
52 – Δημοκρίτειο Θράκης
46 – Πολυτεχνείο Κρήτης 
45 – Χαροκόπειο 
44 – Παν. Αιγαίου
37 – Ιόνιο Παν.
36 – Γεωπονικό Παν. Αθηνών
34 – Διεθνές Παν. Ελλάδος
32 – Παν. Πελοποννήσου
31 – Ελληνικό Μεσογειακό Παν.
24 – Παν. Δυτικής Μακεδονίας

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version