home design

Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 περνά από την Αργολίδα

Με εκκίνηση τις Μυκήνες και κατάληξη την Καλαμάτα το 2ο ΕΤΑΠ - Ποιες διαδρομές θα γίνουν στην Πελοπόννησο

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece υποδέχτηκαν και παρουσίασαν στο ΔΕΗ ΑΗΣ Φαλήρου τους συντελεστές του Αγώνα.

Παρουσιάστηκαν όλα τα μυστικά του φετινού ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας σε λαμπρή εκδήλωση στο ΔΕΗ ΑΗΣ Ν. Φαλήρου – Ένας πρόλογος και 4 ετάπ σε 660,6 χλμ. οι διαδρομές του φετινού αγώνα. Από τις 2 έως και τις 6 Μαΐου, με έναν πρόλογο και τέσσερα ετάπ (που φέτος καλύπτουν και την Πελοπόννησο), συνεχίζει ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας το όμορφο «ταξίδι» του στα διεθνή μονοπάτια της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, που ξεκίνησε πέρυσι μετά από απουσία 10 ετών, και μάλιστα αναβαθμισμένος σε 2,1 στο καλεντάρι της UCI, εντάσσει φέτος νέες διαδρομές και υπόσχεται πως κάθε χρόνο θα συμπεριλαμβάνει και ένα νέο κομμάτι της Ελλάδας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο άνθρωπος που υλοποίησε την αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου, και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, υποδέχτηκαν στο ΔΕΗ ΑΗΣ Φαλήρου τους συντελεστές του Αγώνα, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών απ’ όπου διέρχονται τα φετινά ετάπ (διαδρομές), αλλά και τους χορηγούς της διοργάνωσης, καθώς και πλήθος φίλων του ποδηλάτου.

Οι δημοσιογράφοι Εύη Φραγκάκη και Τάκης Πουρναράκης συντόνισαν την εκδήλωση στην οποία αποκαλύφθηκαν τα φετινά… μυστικά της.

Πέντε αγωνιστικές ημέρες, 660,6 χλμ (7.174 υψομετρικά), τρεις Περιφέρειες (Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), 13 Δήμοι και συνολικά 23 πόλεις και κωμοπόλεις, 20 ομάδες (6 ProTour, 11 Continental και 3 Εθνικές), 120 αθλητές.

DEI International Tour of Hellas UCI 2.1 – Presentation, ΔΕΗ ΑΗΣ Ν. Φαλήρου, 21/3/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Αφουγκραστήκαμε ένα πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας, συνεργαστήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες για να το υλοποιήσουμε και δεν τρομάξαμε από τις τεράστιες απαιτήσεις του. Πήγαμε πιο ψηλά, πιο δυνατά. Αντιληφθήκαμε τις σύγχρονες προκλήσεις και νιώσαμε ότι το ποδήλατο δεν εκπροσωπεί απλά ένα ακόμη άθλημα. Το ποδήλατο είναι η συντροφιά του αναβάτη, είτε αυτός είναι αθλητής είτε είναι ένας απλός πολίτης. Μπορεί να είναι μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας, άθλησης αλλά και τρόπος να ταξιδεύει το μυαλό. 

Η ρόδα του είναι ένα κινητοσκόπιο, σαν αυτά που έδωσαν τις πρώτες εικόνες στον σινεμά. Μας ταξιδεύει, μας περνάει από μέρη και τα εξερευνά, μας θυμίζει ιστορίες. Αυτή η ιδιαίτερή του πλευρά, η δυνατότητά του να μας γνωρίζει τόπους, να μας αφήνει μυρωδιές, ήταν και εκείνη που ανέδειξε το άθλημα της ποδηλασίας και ειδικά της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου, σε μία συναρπαστική δραστηριότητα άθλησης και ψυχαγωγίας, στην οποία διεθνώς επενδύουν εκατοντάδες χώρες. Η Ελλάδα, η χώρα των αντιθέσεων, των χρωμάτων, των συνδυασμών και των ανεξίτηλων ιστορικών στιγμών έχει πλέον τον δικό της μεγάλο Γύρο. Εργαζόμαστε όλοι σκληρά γι’ αυτό και στοχεύουμε να τον πάμε ακόμα ψηλότερα, και να τον κάνουμε ακόμα πιο δυνατό.

Οι φετινές διαδρομές αναδεικνύουν την «αιώνια» Ελλάδα, εκείνη που τραγουδήθηκε στα έπη του Ομήρου και ακούστηκε στα πέρατα της Γης. Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις μπερδεύονται στις φετινές διαδρομές και κάθε πέρασμα έχει τη δική του ιστορία. Και όλα αυτά δεμένα με τη σύγχρονη Ελλάδα. Ταγμένα στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος δεν είναι απλά ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Είναι μια αφήγηση, ένα ταξίδι στην ιστορία, μια περιήγηση στην Ελλάδα, μια ποδηλατοβόλτα, που με οδηγό την πλούσια ιστορία της χώρας μας, μας ταξιδεύει στο παρελθόν για να αναστοχαστούμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον. Είναι όμως και μία αθλητική αποκέντρωση, μία επένδυση για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Η προβολή από την τηλεοπτική μετάδοση είναι ανεκτίμητη και πολυδιάσταση, καθώς η εικόνα πηγαίνει σε εκατομμύρια νοικοκυριά στον πλανήτη καθιστώντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες και την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς με άμεσα οικονομικά οφέλη. Πολύ σύντομα, θα υπενθυμίσω τα πραγματικά πρωτόγνωρα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τον αντίκτυπο του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου το 2022.

Με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε κάθε εγχείρημά μας, όσο παράτολμο και αν φαίνεται, στόχος μας είναι να διεκδικούμε το παραπάνω, το περισσότερο, ώσπου να φτάσουμε στο τέλειο, που είναι ο σκοπός μας. Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Στόχος να φτάσει να συναγωνίζεται τους μεγαλύτερους Γύρους του κόσμου.».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο πρόεδρος της Cycling Greece Γιώργος Λεβεντάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους που ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος καθιερώνεται, επισημαίνοντας τον καταλυτικό του ρόλο στην ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης αλλά και της διάδοσης του επίπονου αθλήματος του ποδηλάτου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο ταμίας της Σάββας Τσοπόρουγλου απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Υφυπουργό Αθλητισμό, Λευτέρη Αυγενάκη, για την προσφορά του στον αθλητισμό.

DEI International Tour of Hellas UCI 2.1 – Presentation, ΔΕΗ ΑΗΣ Ν. Φαλήρου, 21/3/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou

Η ΔΕΗ και φέτος μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 συνεχίζει έχοντας στο πλευρό του τη ΔΕΗ ως μεγάλο χορηγό της. Από την πλευρά της διευθύντρια των Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα καλωσόρισε τους παριστάμενους στον πολύ ιδιαίτερο χώρο του Παλαιού Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου της ΔΕΗ, καλώντας τους να τον εξερευνήσουν και τόνισε την αμέριστη στήριξη της ΔΕΗ σε ένα γεγονός που αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα.

«Σας καλωσορίζουμε στο Σταθμό που ηλεκτροδότησε για πρώτη φορά την Αθήνα και τον Πειραιά. Χτίστηκε το 1903 και είναι ένας πολύ ιδιαίτερο κτήριο που φιλοξενεί αυτές τις μέρες και τη σημαντικότατη έκθεση «Το Ρεύμα ανάμεσά μας» με χώρους του εργοστασίου να ανοίγουν στο κοινό μετά από πολλές δεκαετίες.

Έχω ξαναπεί το ποδήλατο είναι απόλυτα ενταγμένο στη λογική της ΔΕΗ για τον πράσινο στρατηγικό σχεδιασμό που είναι προτεραιότητά μας. Η ΔΕΗ θα είναι πάντα κοντά και στον αγώνα και στις ωραίες δράσεις που κάνετε και υποστηρίζουν την πράσινη μετακίνηση που θέλουμε να τη δούμε να επεκτείνεται. Θέλουμε να προβάλλεται και η Ελλάδα όπως έγινε πέρυσι και ευχόμαστε και φέτος να πάνε όλα καλά»

Στο χορηγικό κομμάτι τη ΔΕΗ πλαισιώνουν και σημαντικές εταιρείες με μεγάλη δυναμική στον χώρο τους, όπως ο Κωτσόβολος και η Betsson, η SIXT, η COSTA NAVARINO, η AEGEAN, σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ ο ΕΟΤ παραμένει στρατηγικός σύμμαχος του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός. Ο κ. Αυγερινός σταθερά δίπλα στις δράσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού μίλησε εκ μέρους όλων των Εθελοντών, που είναι καταλυτικοί παράγοντες για την επιτυχία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
“Είμαστε περήφανοι που συμπορευόμαστε με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ειδικά με τον κ. Αυγενάκη. Διοργανώσεις σαν τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας πάνε την Ελλάδα μπροστά. Είμαστε έτοιμοι για να στηρίξουμε και τη φετινή προσπάθεια”.

Ο Διευθυντής του Αγώνα, Βλαδίμηρος Πέτσας, ανέλυσε τις φετινές διαδρομές, τα χιλιόμετρα, τα υψομετρικά, τις περιοχές, ενώ το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βασίλης Αναστόπουλος, εξήγησε τις φανέλες των νικητών, αποκάλυψε τις ομάδες που θα συμμετάσχουν και μίλησε για τη δική του… επέτειο των 20 ετών από το 2003 όταν και κέρδισε τη γενική κατάταξη στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας στη Μεγαλόπολη.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν

DEI International Tour of Hellas UCI 2.1 – Presentation, ΔΕΗ ΑΗΣ Ν. Φαλήρου, 21/3/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou

Οι διαδρομές

Πρόλογος:
Καρτερός-Καρτερός, 8,1 km (78μ. υψομετρικά)

1ο ετάπ: Ηράκλειο-Ηράκλειο, 187,7 km (2.561μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 81,6 / Τυμπάκι
Σπριντ ευθείας 2: km 117,3 / Χάρακας
Σπριντ ανάβασης 1: km 54,8 / Θεματικό Πάρκο “Ο Κρηταγενής Δίας”
Σπριντ ανάβασης 2: km 164,7 / Μελέσες

2ο ετάπ:
Μυκήνες-Καλαμάτα, 178,3 km (1.825μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 34,5 / Μύλοι
Σπριντ ευθείας 2: km 79,9 / Τρίπολη
Σπριντ ανάβασης 1: km 55,8 / Αχλαδόκαμπος
Σπριντ ανάβασης 2: km 105,6 / Βίγλες
Σπριντ ανάβασης 3: km 129,5 / Παραδείσια

3ο ετάπ: Costa Navarino-Κυπαρισσία, 153 km (1.621μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 28 / Φοινικούντα
Σπριντ ευθείας 2: km 88,4 / Αεροδρόμιο Καλαμάτας
Σπριντ ανάβασης 1: km 37 / Πόρος
Σπριντ ανάβασης 2: km 133,2 / Κοπανάκι

4ο ετάπ: Costa Navarino-Αρχαία Ολυμπία, 133,5 km (1.089μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 32,2 / Μαραθόπολη
Σπριντ ευθείας 2: km 85,4 / Ζαχάρω
Σπριντ ανάβασης 1: km 14,8 / Πύργος Τριφυλίας
Σπριντ ανάβασης 2: km 98,9 / Σαμικό

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version