home design 800x400
home design 1170Χ320

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «περιβόλι της Δημητσάνας». Δείτε γιατί…

Στον πλάτανο των Αγίων Αναργύρων αποφάσιζαν οι Κολοκοτρωναίοι με τους προεστούς του χωριού για την συμμετοχή στον αγώνα της ανεξαρτησίας
Παλαιοχώρι Γορτυνίας

Το Παλαιοχώρι Γορτυνίας βρίσκεται στο Δυτικό Μαίναλο και τις βορειοδυτικές πλαγιές της κορυφής Κλινίτσα σε υψόμετρο 740 μέτρα. Σε απόσταση μόλις 3,5 χιλιομέτρων οδηγικά από τη Δημητσάνα και 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Δυτικά του χωριού περνάει ο Λούσιος ποταμός. Η παλιά ονομασία του χωριού από την εποχή της τουρκοκρατίας είναι Παληοχώρι και συμμετείχε πάντα στους αγώνες εναντίον των Τούρκων.

Οι ντόπιοι το αναφέρουν και «περιβόλι της Δημητσάνας». Στη διάρκεια της άτυχης επανάστασης τωv Ορλωφικά (1770) ξεσηκώθηκε και για αντίποινα μετά την αποτυχία της επανάστασης οι Τουρκαλβανοί το κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Στον πλάτανο των Αγίων Αναργύρων αποφάσιζαν οι Κολοκοτρωναίοι με τους προεστούς του χωριού για την συμμετοχή στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ως οικισμός, με την ονομασία Παληοχώρι αναφέρεται επίσημα, μετά την απελευθέρωση, το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Θεισόας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τη Δημητσάνα, την Καρκαλού και τη Μονή Αιμυαλών ή Φιλοσόφου αποτελούν την τοπική κοινότητα Δημητσάνας που ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 22 κατοίκους.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες στο χωριό πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η Γιορτή Τσίπουρου με την ευκαιρία της λειτουργίας των αποστακτήρων (καζανιών). Η εκδήλωση είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα γιατί παρουσιάζει την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου και παράλληλα προσφέρει ψυχαγωγία στους ντόπιους και στους επισκέπτες, οι οποίοι εκτός της παραδοσιακής γουρνοπούλας και των άλλων εδεσμάτων που θα προσφερθούν, θα δοκιμάσουν αγνό και παραδοσιακό τσίπουρο στην παραγωγή του.

Βίντεο: Thanassis Koustenis

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis