home design 800x400
home design 1170Χ320

Το λίκνο τής εθνικής μας παλιγγενεσίας, μία ανάσα από τα Καλάβρυτα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, είναι ομφάλια συνδεδεμένη με την έναρξη της επανάστασης του 1821 αφού εκεί υψώθηκε στις 18 Μαρτίου 1821 το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό
Μονή Αγίας Λαύρας

Η Μονή τής Αγίας Λαύρας, ένας άπό τούς σημαντικότερους ιστορικούς χώρους τού τόπου μας, με ζωντανή όμως παρουσία μέχρι και σήμερα, βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα. Απέχει απ’ αυτήν μόνο 6 χιλιόμετρα και η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη.

Το μοναστήρι είναι στενά συνδεδεμένο με την έναρξη της επανάστασης του 1821 αφού εκεί υψώθηκε στις 18 Μαρτίου 1821 το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό

Για τα Καλάβρυτα υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία από την Αθήνα και την Πάτρα. Μπορεί επίσης να επισκεφθεί κανείς την Αγία Λαύρα καί άπό το Διακοπτό πηγαίνοντας έως τα Καλάβρυτα (22 περίπου χλμ.) με τον γνωστό οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Το τοπίο στην περιοχή της Μονής είναι ιδιαίτερα δίμορφο καθώς οι εδαφολογικοί σχηματισμοί δημιουργούν ασυνήθιστες εναλλαγές, τις όποιες μπορεί κανείς να απολαύσει από την αρχή κιόλας της επίσκεψής του.

Αρχίζοντας ο επισκέπτης από την περιοχή πού βρίσκεται το Παλαιομονάστηρο (περίπου 10 λεπτά από τη σημερινή Μονή) παίρνει την αίσθηση τού επιβλητικού καί απόκρημνου αλλά μεταφέρεται καί πολλούς αιώνες πίσω αφού το Βυζαντινό στοιχείο κυριαρχεί. Καθώς συνεχίζει την περιήγησή του στον ιστορικό ναό, αλλάζει το γεωγραφικό σκηνικό. Η περιοχή εδώ δεν έχει τίποτα το άγριο ή το απόκρημνο. Δεσπόζει ό ναός τής επαναστάσεως ζωντανεύοντας τις μνήμες της ενάρξεως του μεγάλου αγώνα. Δυστυχώς πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε τις μεγάλες καταστροφικές χαράζεις των επισκεπτών πάνω στις τοιχογραφίες του ναού. Είναι πράγματι ένα λυπηρό θέαμα που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τα μνημεία μας με περισσότερο σεβασμό.

Προχωρώντας στη σύγχρονη Μονή, την υποδοχή αναλαμβάνει ό Ιστορικός Πλάτανος, που στα 600 χρόνια τής ζωής του έγινε μάρτυρας πολλών καί μεγάλων γεγονότων συνδέοντας έτσι το παρόν με την ιστορία.

Εκτός όμως άπό τον ιστορικό χαρακτήρα της, η σημερινή Μονή παρουσιάζει ένα ζωντανό πνευματικό χρώμα, στοιχεία για τα οποία και απαιτεί από τον κάθε επισκέπτη της ανάλογο σεβασμό. Καθημερινά γίνονται ακολουθίες με βάση το τυπικό της Μονής. 

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis