home design 800x400
home design 1170Χ320

Οι μαθητές της Γαλλίας διαβάζουν Οδύσσεια το καλοκαίρι

Το 2023, όλοι οι μαθητές που αποφοιτούν από το δημοτικό στην Γαλλία θα λάβουν μια νέα εικονογραφημένη έκδοση της Οδύσσειας του Ομήρου
Η εικονογραφημένη έκδοση της Οδύσσειας του Ομήρου από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας στα πλαίσια του προγράμματος «Ένα βιβλίο για τις διακοπές»(“une livre pour les vacances”)

Το 2023, όλοι οι μαθητές που αποφοιτούν από το δημοτικό στην Γαλλία θα λάβουν μια νέα εικονογραφημένη έκδοση της Οδύσσειας του Ομήρου, σε επιμέλεια κειμένου από την Murielle Szac και με εικονογράφηση του Catel. Αυτή η πρωτότυπη δημιουργία εκδίδεται από το Réunion des musées nationalaux – Grand Palais στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένα βιβλίο για τις διακοπές»(“une livre pour les vacances”)

Η Οδύσσεια του Ομήρου, άγγιξε από την αρχαιότητα έως και σήμερα την φαντασία πολλών γενιών παιδιών αλλά και ενηλίκων. Αυτό το σημαντικό έργο παγκόσμιας κληρονομιάς θα είναι για τους τελειόφοιτους Γάλλους μαθητές του Δημοτικού μια πρόσκληση για το ταξίδι της καλοκαιρινής τους ανάγνωσης.

Η Οδύσσεια, το ομηρικό έπος, που μεταδόθηκε προφορικά και στη συνέχεια ενοποιήθηκε πριν από περίπου 2800 χρόνια σε ένα ενιαίο ποίημα έχει αγγίξει γενιές παιδιών από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Το θέμα του είναι η επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Μέσα από το διάβασμα οι μικροί μαθητές θα περιπλανηθούν σε ολόκληρη την Μεσόγειο μέσα από αυτό το σημαντικό έργο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα είναι μια πρόσκληση για τους μαθητές να κάνουν το ταξίδι μέσα από την ανάγνωση.

Η Οδύσσεια του Ομήρου σε κείμενα που έχει επιμεληθεί η Murielle Szac η οποία μέσα από τη γραφή της, παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες στον μύθο και τους επιτρέπει να νιώσουν τη δύναμή του και να ακούσουν την αρχική μορφή της προφορικής του παράδοσης. Ο Catel έχει εικονογραφήσει την έκδοση, που μέσα από την ομορφιά των εικονογραφήσεων, δείχνει την κίνηση και τα συναισθήματα που εμψυχώνουν τους χαρακτήρες, ανανεώνοντας μια άλλη παράδοση: αυτή της εικαστικής αναπαράστασης των περιπετειών του Οδυσσέα, που σημάδεψε την ιστορία της τέχνης.

Το βιβλίο είναι ένα πρωτότυπο και σύγχρονο έργο, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις γυναικείες μορφές της Οδύσσειας -γυναίκες, θεές, γοργόνες- που ζουν στην περιπέτεια, μας κάνουν να ξαναβρούμε τη σημασία του ρόλου τους, σε κάθε στάδιο της ιστορίας.

Πηγή:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis