home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κι’ όμως ο Πύργος της Μάλτας βρίσκεται στη Μάνη

Η Μάλτα είναι μανιάτικο πυργοχώρι, το οποίο εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από τους Μανιάτες που επαναπατρίστηκαν από περιοχές της Κορσικής και της Ιταλίας
Πύργος Μάλτας Μάνη

Στον οικισμό Μάλτα του Σταυροπηγίου της Δυτικής Μάνης, στη Μεσσηνία, δεσπόζει ο Πύργος του Μαυρίκου που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για έναν επιβλητικό πύργο σε κορυφή λόφου νότια από το χωριό, κοντά στον Κάμπο της Αβίας. Χτίστηκε το 1814 και πήρε το όνομά του από τον προεστό της Μάλτας, Πούλο Μαυρίκο.

Στέκει πλέον ερειπωμένος, λίγο έξω από τη Μάλτα, ενώ στα ανατολικά, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Τριώροφος, με συνολικό ύψος σχεδόν δέκα μέτρα, Πύργος του Μαυρίκου είναι στενόμακρος, με την είσοδο στον πρώτο όροφο της νότιας πλευράς. Μια ξύλινη γέφυρα επέτρεπε την πρόσβαση μόνο σε όσους ήταν ευπρόσδεκτοι στον πύργο, ενώ διαφορετικά χρησιμοποιούταν και για το καλύτερο σφράγισμα της εισόδου.

Η Μάλτα είναι μανιάτικο πυργοχώρι, το οποίο εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από τους Μανιάτες που επαναπατρίστηκαν από περιοχές της Κορσικής και της Ιταλίας.

Σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο του Μαυρίκου δεσπόζει και ο παρομοίων ιδιοτήτων, πύργος των Κουτηφάρη – Αλούπηδων.

Βίντεο: nikos.tsiak

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis