home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
ΑργολίδαΤαξίδιαFeatured

Το άγνωστο κάστρο στην Αργολίδα απ’ όπου έπεσε η όμορφη πριγκίπισσα για να γλιτώσει από τους Τούρκους

Το κάστρο Θερμησίας, δεσπόζει στα απόκρημνα βράχια της Ερμιονίδας που μορφολογικά μοιάζουν με εκείνα των Μετεώρων

Σε δύο βράχους ύψους 230 μέτρων είναι χτισμένο το άγνωστο στους πολλούς, Κάστρο της Ωριάς στην περιοχή της Ερμιονίδας, το οποίο πήρε το όνομα του από την όμορφη πριγκίπισσα που έβαλε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από τα τείχη του οχυρού. Ο θρύλος του 16ου αιώνα έμεινε «ζωντανός» στο πέρασμα του χρόνου και ακόμα συγκινεί όσους τον μαθαίνουν.

Το κάστρο, που ονομάζεται και κάστρο Θερμησίας, δεσπόζει στα απόκρημνα βράχια της Αργολίδας που μορφολογικά μοιάζουν με εκείνα των Μετεώρων.

Όπως τα περισσότερα κάστρα της εποχής, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει θέα στη θάλασσα. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε κινούμενη γέφυρα που συνέδεε τους δύο βράχους καθώς ανάμεσα τους υπήρχε ένα βαθύ ρήγμα.

Κάστρο Ωριάς Θερμησία (1)
Φώτο: Ιστορική Ερμιονίδα

Από τον Σγουρό στους Ενετούς

Πιθανόν κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα από τον Θεόδωρο Σγουρό, πατέρα του βυζαντινού άρχοντα, Λέοντα Σγουρού που αυτοκτόνησε από την Ακροκόρινθο.

Η ανατολική κορυφή του κάστρου είναι πιο απομονωμένη και η δυτική πλευρά καταλήγει σε απότομα βράχια. Η πλαγιά μεταξύ των βράχων ήταν η κατοικήσιμη πλευρά του κάστρου.

Ονομάστηκε και κάστρο Θερμησίας από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας Θερμασίας που σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν κοντά στη θάλασσα. Όπως τα περισσότερα φρούρια της Ελλάδας κυριεύτηκε από πολλούς κατακτητές.

Μετά τον Σγουρό το κάστρο παραχωρήθηκε στον Όθωνα Ντε Λα Ρος και μερικά χρόνια αργότερα το κάστρο όπως και η υπόλοιπη Αργολίδα άνηκε στην δούκισσα Μαρία ντ’Ένγκιέν, κληρονόμο του οίκου Ντε Λα Ρος. Το 1388 η Δούκισσα πούλησε το κάστρο και την Αργολίδα στους Ενετούς έναντι 500 χρυσών δουκάτων τον χρόνο. Οι Ενετοί κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή έπειτα από 6 χρόνια, γιατί στο ενδιάμεσο υπήρξε κυριαρχία των Βυζαντινών του Θεόδωρου Παλαιολόγου.

Στο εσωτερικό υπήρχε δεξαμενή, μια βυζαντινή εκκλησία και ένας πύργος. Σύμφωνα με έκθεση του καπιτάνου Νικόλαου Τζουστιάνη το 1525 κάστρο ήταν τόσο ασφαλές που για τη φρούρησή του χρειάζονταν μόνο δύο άνθρωποι.

Το 1394, όταν οι Ενετοί ήταν πλέον οι κυρίαρχοι της περιοχής, όρισαν ως διοικητικό τους κέντρο το παραλιακό χωριό, Θερμήσι. Την περίοδο εκείνη το κάστρο αναβαθμίστηκε με σπουδαία οχυρωματικά έργα που σε συνδυασμό με την απόκρημνη τοποθεσία έκαναν το κάστρο απόρθητο στους εχθρούς και ασφαλές οχυρό για τους κατακτητές του.

Κάστρο Ωριάς Θερμησία (2)
Φώτο: Ιστορική Ερμιονίδα

Πώς έπεσε στην κυριαρχία των Τούρκων

Τον 16ο αιώνα πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων. Σύμφωνα με τον Θρύλο της Ωριάς, εκείνη την περίοδο μια όμορφη αρχόντισσα ζούσε στο κάστρο. Ένας Τούρκος Βεζίρης προσπαθούσε για χρόνια να καταλάβει το δυσπρόσιτο κάστρο, αλλά τα απότομα βράχια τον δυσκόλευαν. Αφού κατέλαβε τον λόφο απέναντι από το κάστρο ξεκίνησε την πολιορκία. Για να καταφέρει να το καταλάβει διέταξε έναν Δερβίση να ντυθεί μοναχός και να μπει στο κάστρο για να ανοίξει την πόρτα στους Τούρκους.

Η όμορφη πριγκίπισσα όταν είδε τους Τούρκους να πλησιάζουν, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του Βεζίρη, έπεσε από τα βράχια και σκοτώθηκε.

Ο Θρύλος της Ωριάς

Πολλά ελληνικά φρούρια συνδέονται με τον θρύλο της Ωριάς, δηλαδή της ωραίας γυναίκας που είχε τραγική κατάληξη.

Από τότε το κάστρο ονομάστηκε κάστρο της Ωριάς και ο λόφος που είχε καταλάβει ο Βεζίρης, ράχη του Βεζίρη. Οι Ενετοί κατάφεραν να κυριεύσουν ξανά ολόκληρη την Πελοπόννησο και το κάστρο Θερμησίας μέχρι τον 18ο αιώνα. Όταν ηττήθηκαν το 1715 από τους Τούρκους ανατίναξαν το κάστρο λίγο πριν εγκαταλείψουν οριστικά την περιοχή. Από τότε εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε ξανά.

Σήμερα μόνο μερικά τμήματα του κάστρου παραμένουν σε καλή κατάσταση καθώς έχει υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου και την ανατίναξη των Ενετών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button