home design800Χ400

home design 1170Χ320

Τρισδιάστατη απεικόνιση: Πώς θα μοιάζει το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο Άργος

banner efxes anagn

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις η πόλη αποκτά ένα σύγχρονων προδιαγραφών Μουσείο, ανάλογο του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής
Τρισδιάστατη απεικόνιση αρχαιολογικό μουσείο Άργους;

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Άργος. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και παλινωδίες η πόλη αποκτά ένα σύγχρονων προδιαγραφών Μουσείο, ανάλογο του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Ακολουθώντας τις σύγχρονες αρχές οργάνωσης ενός μουσειακού χώρου, αναδεικνύεται η ιστορία του Άργους στη μακρά ιστορική του διάρκεια. Μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση, ο επισκέπτης ακολουθεί μια πορεία που του επιτρέπει να κατανοήσει τη σύνθετη πολιτική και κοινωνική ιστορία της αρχαίας πόλης. Το γεγονός ότι το Μουσείο αναπτύσσεται στα αποκατεστημένα πλέον κτήρια δύο διαφορετικών χρονολογικών περιόδων και αρχιτεκτονικού ύφους, της νεοκλασικής οικίας Καλλέργη και ενός κτηρίου του μοντέρνου κινήματος, αποκτά το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο στους παρακείμενους στρατώνες του Καποδίστρια και με το Επιγραφικό Μουσείο, το οποίο, επίσης, προβλέπεται να στεγαστεί στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, το Άργος αποκτά πρότυπες μουσειακές υποδομές και πλέον εντάσσεται στον χάρτη των δυναμικών πολιτιστικών προορισμών. Η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης αναδεικνύεται στη μεγάλη διαχρονία, ενώ η πόλη αποκτά σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα».

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέ
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους (5)

Τι αλλάζει στο κτηριακό συγκρότημα

Το κτηριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους αποτελείται από δύο κτήρια, διαφορετικής εποχής και αρχιτεκτονικού ύφους το καθένα. Το ένα είναι η ιστορική, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, κατοικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη, κατασκευής 1830. Σε επαφή με την οικία Καλλέργη βρίσκεται το δεύτερο κτήριο, κατασκευής 1959, του Ρώσου αρχιτέκτονα Youri Fomine. Πρόκειται για κτήριο του μοντέρνου κινήματος, με λιτή γεωμετρία και αδρές λεπτομέρειες, προορισμένο για χρήση Μουσείου.

Στο πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού του κτηριακού κελύφους, συνολικού προϋπολογισμού 3.099.673 ευρώ, ενταγμένου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», το Κτήριο Καλλέργη συγκεντρώνει συμπληρωματικές λειτουργίες του Μουσείου, ενώ οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν τους χώρους του πιο σύγχρονου κτηρίου. Το κτήριο έχει τρία επίπεδα, ισόγειο, υπόγειο και όροφο. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου αναπτύσσονται και στα τρία επίπεδα, προσβάσιμα και από τα ΑμεΑ. Προβλέπεται σύνδεση με το κτήριο Καλλέργη και πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο του αιθρίου.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέ
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέ

Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός

Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός στοχεύει να εξυπηρετήσει τις γενικές αρχές οργάνωσης ενός μουσειακού χώρου με ενιαία αντιμετώπιση και λειτουργική συνοχή του συνόλου, σύγχρονο εξοπλισμό, άνετη κίνηση, ασφάλεια και καθολική προσβασιμότητα του κοινού. Η μεταφορά της ιδέας του ιστορικού και αρχαιολογικού παλίμψηστου στο χώρο, χρησιμοποιεί ως εργαλεία την έκθεση των ευρημάτων σε διαφορετικές στάθμες, τη διαφάνεια των κατασκευών με την οποία ενισχύεται η δυνατότητα της οπτικής επικοινωνίας ανάμεσα στις θεματικές ενότητες, καθώς και τη δυνατότητα ανάγνωσης του αρχαιολογικού υλικού προοπτικά, μέσα από την οπτική αλληλεπίδραση, ενσωμάτωση στις εκθεσιακές κατασκευές ψηφιακών τεχνολογιών (ακουστικά εκθέματα, διαδραστικές εφαρμογές κλπ.).

Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα (κυρίως κεραμική και γλυπτική) από τις προϊστορικές περιόδους έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, από την πόλη του Άργους (προϊστορικός οικισμός Ασπίδας, μυκηναϊκό νεκροταφείο Δειράδας, αρχαία αγορά, αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκές θέρμες), καθώς και από τη Λέρνα. Την ευθύνη του έργου της επανέκθεσης έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis