home design 800x400
home design 1170Χ320

Το πέτρινο γεφύρι που στεφανώνει τον Λούσιο ανάμεσα σε Καρύταινα και Ατσίλοχο

Η παράδοση λέει ότι το γεφύρι του Ατσιχόλου χτίστηκε από τους σπουδαίους Λαγκαδινούς μαστόρους και είναι ένα από τα ομορφότερα πετρογέφυρα της Αρκαδίας
Γεφύρι Ατσιχόλου

Στο δρόμο από την Καρύταινα υπάρχει το παλιό πετρόχτιστο γεφύρι του Ατσιχόλου, στην Αρκαδία. Η παράδοση λέει ότι χτίστηκε από τους σπουδαίους Λαγκαδινούς μαστόρους της πέτρας και είναι ένα από τα ομορφότερα πετρογέφυρα που στεφανώνουν τον ποταμό Λούσιο.

Είναι προσεγμένο και καλά συντηρημένο, όπως επίσης και ο περιβάλλον χώρος. Η επισκευή του έγινε με έξοδα των Παναγιώτη Κ, Αγγελόπουλου και Κωνσταντίνο Π. Αγγελόπουλου.

Βίντεο: Αλώνια Μεσσηνίας / Alonia Messinias

Το χωριό Ατσίχολος

Το χωριό Ατσίχολος ή Ατσίχωλος είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Λούσιου, υπάγεται στο δήμο Μεγαλόπολης και βρίσκεται απέναντι από την Καρύταινα, στο δρόμο προς την οποία βρίσκεται και το ομώνυμο γεφύρι.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα που εκτείνεται από το φαράγγι του Λουσίου μέχρι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Αξιόλογη είναι η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη από Λαγκαδινούς μαστόρους, με θαυμάσια εξωτερική αρμολόγηση της πέτρας και ωραία υπέρθυρα. Διασταύρωση του δρόμου για την Αρχαία Γόρτυνα οδηγεί μετά από ωραία κατηφορική διαδρομή στη Μονή Καλαμίου.

Το χωριό επί βυζαντινής περιόδου ήταν στην παράχθια περιοχή του ποταμού, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας. Η πρώτη μαρτυρία με το όνομά του, προέρχεται από την κτητορική επιγραφή του ασκητηρίου των ταξιαρχών (15ος αιώνας). Άκμασε τον Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκε περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Το 1826 ο Θ. Κολοκοτρώνης στον Ατσίχολο χτύπησε τη στρατιά του Ιμπραήμ και του προξένησε σημαντικές απώλειες.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis