home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδιαFeatured

Το χωριό καρτ-ποστάλ της Αρκαδίας με τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά που δεν πρέπει να παραλείψεις

Τα Λαγκάδια μοιάζουν να αναδύονται από τις τέσσερις χαράδρες που αυλακώνουν τις βορειοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου και αποτελούν συνέχεια του φυσικού τοπίου

Ένας προορισμός της ορεινής Αρκαδίας που δεν πρέπει να παραλείψεις. Τα Λαγκάδια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 976 μ. πάνω σε μια απότομη βουνοπλαγιά στον ορεινό όγκο του Μαινάλου και έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε το χωριό είναι να ανεβείτε από τα πλατιά σκαλοπάτια ακολουθώντας τις ταμπέλες «με θέα το Ιόνιο». Έχει αρκετό περπάτημα σε ανηφόρες, αλλά τα επιβλητικά αρχοντικά, οι πέτρινες βρύσες, το δάσος από κάτω και οι ανθισμένες αμυγδαλιές θα σας αποζημιώσουν για τον κόπο σας.

Αν και δεν είναι το πιο διάσημο χωριό της Γορτυνίας, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, με σημαντική πορεία στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Για όποιον διασχίζει την ΕΟ Τρίπολης – Ολυμπίας που ενώνει την Αρκαδία με την Ηλεία, η στάση αυτή είναι must και δεν χρειάζεται καμία παράκαμψη, καθώς το χωριό βρίσκεται ακριβώς επί του κεντρικού δρόμου και κάτω από αυτόν.

Λαγκάδια (1)
Φώτο: Wikipedia (Dimitris Tsalkanis)

Τα Λαγκάδια χτίστηκαν μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα, έχουν κρατήσει την αρχιτεκτονική τους μιας και οι Λαγκαδιανοί μάστορες θεωρούνταν οι καλύτεροι κτίστες με φήμη ακόμα και στο εξωτερικό.

Παλαιότερα το χωριό είχε 7.000 κατοίκους, ενώ σήμερα ζουν μόνιμα περίπου 200 άτομα. Κατά την αρχαιότητα, από την περιοχή περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αξιοθέατα

Κάνοντας μια βόλτα στα Λαγκάδια θα εντυπωσιαστείτε από τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τις βρύσες και τα γεφύρια που είναι όλα φτιαγμένα με τη δική τους μοναδική τεχνική.

Η πλατεία Ηρώων

Στην αρχή του χωριού βρίσκεται η πλατεία Ηρώων με την εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε το 1808 πάνω σε προϋπάρχοντα μικρότερο ναό από την οικογένεια Δεληγιάννη. Ο συγκεκριμένος ναός μαζί με τον ναό του προδρόμου κτίστηκαν μέσα σε 40 ημέρες, καθώς αυτό ήταν το χρονικό όριο που είχε θέσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ναός των Ταξιαρχών είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο, έχει ένα όμορφο πέτρινο καμπαναριό που κτίστηκε κάποια χρόνια αργότερα και κωδωνοστάσιο με ένα επιβλητικό ρολόι του 1910.

Απέναντι ακριβώς βρίσκονται τα μνημεία των ηρώων που αγωνίστηκαν τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και των αγωνιστών που έπεσαν το 1940-1941. Εκεί υπάρχει η προτομή του Ιωάννη Θεοφιλόπουλου (Καραβόγιαννη) του μπουρλοτιέρη, ενός σχετικά άγνωστου ήρωα της Επανάστασης του 1821 που είχε πολεμήσει δίπλα στον Κανάρη.

Το Ιστορικό Σχολείο

Από τον κεντρικό δρόμο το Ιστορικό σχολείο των Λαγκαδίων φαίνεται που στέκει επιβλητικό και τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει.

Το Γυμνάσιο Λαγκαδίων χτίστηκε το 1866 και πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο με εξαιρετικής ποιότητας λιθοδομή, αντιπροσωπευτική της λαγκαδινής τέχνης της πέτρας.

Το σπίτι των Δεληγιάννηδων

Στην πάνω γειτονιά του χωριού βρίσκεται το αρχοντικό των Δεληγιάννηδων που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην έναρξη της Επαναστάσης και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Μέσα στο σπίτι της οικογένειας βρίσκονται πολύτιμα αντικείμενα και κειμήλια.

Τι θα φάτε

Στις γραφικές ταβέρνες του χωριού θα γευθείτε πεντανόστιμο αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό κρέας. Κόκορα με χυλοπίτες, χοιρινό, πίτες με χόρτα, κουραμπιέδες (που φτιάχνονται όλο το χρόνο) και μπακλαβά θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά του χωριού.

Στα Λαγκάδια μπορείτε να βρείτε επίσης και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως το τζουτζούκι (καρύδια που βουτιούνται μέσα σε μούστο), καθώς και τοπικά ζυμαρικά.

Τα Λαγκάδια φημίζονται ακόμα για τα εξαιρετικά υφαντά τους καθώς και για τα προϊόντα ξυλοτεχνίας.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. υπάρχουν και άλλα χωριά στην Γορτυνία μην γράφετε όλο τα ίδια

Διαβάστε ακόμα

Back to top button