home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Ένα χωριό, τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι

Το Καλέντζι Αχαΐας είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό σε υψόμετρο 950 μέτρα, με φυσικές ομορφιές και κλίμα υγιεινό, που διατηρεί την παραδοσιακή του ταυτότητα
Προτομή Παπανδρέου Καλέντζι

Όμορφο γραφικό χωριό σε υψόμετρο 950 μέτρα, με φυσικές ομορφιές και κλίμα υγιεινό, που διατηρεί την παραδοσιακή του ταυτότητα. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και αγναντεύει την Αχαϊκή πεδιάδα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, μέχρι στο Ιόνιο Πέλαγος, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Το Καλέντζι είναι ορεινό χωριό της Αχαΐας του Δήμου Ερυμάνθου με περίπου 70 κατοίκους. Βρίσκεται στις πλαγιές του Ερυμάνθου σε υψόμετρο 900 μέτρα και απέχει 46 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Συνολικά η νυν Δημοτική Ενότητα Καλεντζίου έχει πληθυσμό περί τους 380 κάτοικους.

Τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί

Είναι γνωστό πανελληνίως ως ο γενέθλιος τόπος της πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου, που έχει δώσει τρεις πρωθυπουργούς στη χώρα.

Επίσης, από το Καλέντζι κατάγεται και η οικογένεια Κατσιφάρα με δύο υπουργούς μέλη της.

Προτομή Παπανδρέου Καλέντζι (1)
Φώτο: Δήμος Ερυμάνθου

Όνομα και αξιοθέατα

Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι είναι ανθρωπωνυμικό και προέρχεται από οικογένεια -οικιστές της περιοχής- με το επώνυμο Καλέντζη.

Στον συνοικισμό Βασιλικό της Κοινότητας Καλεντζίου διατηρούνται ερείπια μεγαλοπρεπούς αρχαίου οικοδομήματος που ονομάζεται Παλιοκλήσσι. Επίσης, στον ίδιο οικισμό υπάρχει ο λόφος Παλατάκι, όπου διατηρείται ένα υπόγειο παλαιό οικοδόμημα. Αξιοθέατα είναι επίσης το ανακαινισμένο παλιό δημοτικό σχολείο, το σπίτι των Παπανδρέου, το μοναστήρι των Αγίων Πάντων και το μικρό φαράγγι Πόρος.

Γεμάτο εκκλησίες

Ναοί του χωριού είναι ο κεντρικός ενοριακός ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόµου, το κοιμητηριακό παρεκκλήσι της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής (κατασκευή γύρω στο 1850), το παρεκκλήσι της Μεταµόρφωσης Σωτήρος στην είσοδο του χωριού (κατασκευή προ του 1850), το παρεκκλήσι της Αναλήψεως στη θέση Σπέντζουρα, το παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου προς τη θέση Γελαδινό, το ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης (κατασκευή 2006) στην περιοχή του Βασιλικού, και στον δρόμο προς Μπαντσαίικα τα παρεκκλήσια του Αγ. Δηµητρίου (κατασκευή 1980 πάνω σε ερείπια παλιού ναού) και της Ζωοδόχου Πηγής (κατασκευή προ του 1800, εγκαταλελειμμένο ήδη στα 1849, και ανασκευασμένο το 1950).

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Το Καλέντζι σήμερα

Τη σημερινή εποχή ο επισκέπτης μπορεί να βρει στο Καλέντζι καταστήματα εστίασης, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο, να επισκεφτεί τη δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού, το Μουσείο Παπανδρέου και το Λαογραφικό Μουσείο.

Μπορεί επίσης να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής κάνοντας πεζοπορία, ορειβασία και αιωροπτερισμό. Κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού ασχολούνται με τους τομείς του τουρισμού (υπηρεσίες διαμονής, εστίασης, πώλησης τοπικών προϊόντων κ.λπ.) και του πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία).

Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων του απασχολούνται στον δημόσιο τομέα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis