home design

Το αρχαιότερο νεκρομαντείο της Ελλάδας στα όρια της Αρκαδίας με την Ηλεία

Σε κοντινή απόσταση από το Παλαιόκαστρο Γορτυνίας έχει ανασκαφεί εκτεταμένο νεκροταφείο με 500 τάφους της Μυκηναϊκής εποχής και ένα πανάρχαιο νεκρομαντείο

Το χωριό Παλαιόκαστρο της Γορτυνίας, στην Αρκαδία, είναι χτισμένο στις πλαγιές λόφου με χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα που υψώνεται ακριβώς δίπλα από στην όχθη του Αλφειού. Βρίσκεται στα όρια με το νομό Ηλείας.

Είναι κτισμένο σε μικρό λόφο σε υψόμετρο 360 μέτρα στις δυτικές πλαγιές της κορυφής Τσεμπερού και έχει γύρω στους 20 κατοίκους.

Νεκρομαντείο των Μυκηναϊκών χρόνων

Σε κοντινή απόσταση έχει ανασκαφεί εκτεταμένο νεκροταφείο με 500 τάφους της Μυκηναϊκής εποχής.

Εντός του νεκροταφείου βρέθηκε μία κατασκευή λατρευτικού και τελετουργικού σκοπού η οποία θεωρείται ότι χρησίμευε ως Νεκρομαντείο των Μυκηναϊκών χρόνων, -1600 έως -1200. Το Νεκρομαντείο αυτό είναι το μοναδικό της Μυκηναϊκής εποχής που έχει βρεθεί και θεωρείται ως το αρχαιότερο της Ελλάδας.

Κατά μία άποψη το πανάρχαιο αυτό Νεκρομαντείο ταυτίζεται με αυτό που περιγράφεται στην Λ’ ραψωδία της Οδύσσειας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ήταν μεγάλο θρησκευτικό κέντρο για 3000 χρόνια και η σημασία του είναι τεράστια.

Για πολλούς ερευνητές το Παλαιόκαστρο πιθανόν να ταυτίζεται με την Ομηρική πόλη Φηρή.

Βίντεο: Αλώνια Μεσσηνίας / Alonia Messinias
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version