home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Ταξίδια

Ανδρίτσαινα: Το καμάρι της ορεινής Ηλείας με τα λιθόστρωτα δαιδαλώδη σοκάκια

Αξίζει να την περπατήσετε και να ανεβείτε στα πιο ψηλά της σοκάκια για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στην περιοχή.

Βουτηγμένα στην καταπράσινη φύση της περιοχής τα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα λιθόστρωτα δαιδαλώδη σοκάκια, καθιστούν την Ανδρίτσαινα ίσως το ομορφότερο μέρος της ορεινής Ηλείας, που αν το παρατηρήσει κανείς καλύτερα θυμίζει πολύ έντονα τα διάσημα χωριά της ορεινής Αρκαδίας.

Ο οικισμός αν και κάηκε ολοσχερώς από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1826, με το μεράκι και το κουράγιο των κατοίκων της βρήκε και πάλι την ζωντάνια και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Εξορμήσεις

Αν και ο νομός είναι περισσότερο γνωστός για τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες του όπως αυτή της Ζαχάρως και τη διάσημη Αρχαία Ολυμπία, αυτό το κεφαλοχώρι που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στα 750 μέτρα υψόμετρο στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, καταφέρνει και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική του, όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του.

Η Ανδρίτσαινα συνήθως αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό για τον μοναδικό αρχαίο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ο οποίος και βρίσκεται στην περιοχή Βάσσες, 14 χιλιόμετρα μόλις από το χωριό. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει και την βάση για επισκέψεις στη Νέδα, το θρυλικό ποτάμι με το μοναδικό φαράγγι και τους εκπληκτικούς καταρράκτες.

Κέντρο Ανδρίτσαινας
Φώτο: Wikipedia (Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας Παρράσιοι)

Αξιοθέατα

Αξίζει να την περπατήσετε και να ανεβείτε στα πιο ψηλά της σοκάκια για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στην περιοχή.

Μέσα στο χωριό – έκπληξη της Ηλείας, εκτός από τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την δημόσια βιβλιοθήκη στην οποία θα βρείτε σπάνια χειρόγραφα και εκδόσεις από τον 15ο αιώνα καθώς και έγγραφα ύψιστης ιστορικής σημασίας που σχετίζονται με την Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση.

Η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας
Φώτο: Wikipedia (Παναγιώτης Πανταζής)

Επιπλέον, στην Ανδρίτσαινα θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε και από το λαογραφικό μουσείο στο οποίο φιλοξενούνται πέρα από τις παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος κεραμικών, σπάνιων φωτογραφιών, λιθογραφιών και άλλων που σχετίζονται με την ζωή των ανθρώπων του τόπου.

Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Φώτο: Wikipedia (Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας Παρράσιοι)

Σήμα κατατεθέν η «Τρανή Βρύση» με τις 4 πέτρινες βρύσες που χτίστηκε το 1724.

Τρανή Βρύση
Φώτο: Wikipedia (Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας Παρράσιοι)

Ένα ακόμα κτήριο που αξίζει να δει κανείς είναι το παραδοσιακό τυπογραφείο της εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΟΡΙΖΩΝ», της αρχαιότερης, ανεξάρτητης εφημερίδα της επαρχίας Ολυμπίας του νομού Ηλέιας που εκδίδεται ανελλιπώς στην Ανδρίτσαινα από το 1926, με την παραδοσιακή μέθοδο. Κυκλοφορεί κάθε μήνα σε 1300 φύλλα, τετρασέλιδη, ασπρόμαυρη και σε σχήμα 35Χ50cm.

Διαθέτει πλήρες ιστορικό αρχείο και μέσα εκτύπωσης -πιεστήρια και πρέσες- από τα πρώτα βήματα της τυπογραφίας στην Ελλάδα, τα οποία εκθέτονται στο ιδιόκτητο παραδοσιακό τυπογραφείο της εφημερίδας, που προκαλεί το θαυμασμό των ξένων και ντόπιων περιηγητών.

Παραδοσιακό τυπογραφείο της εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΟΡΙΖΩΝ», Ανδρίτσαινα,
Φώτο: Wikipedia (PLAKLE)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button