home design 800x400
home design 1170Χ320

Το μικροσκοπικό χωριό της Πελοποννήσου που είναι το …καλύτερο παιδί

Το Καλό Παιδί είναι ημιορεινός οικισμός της Ηλείας και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρων, στο ενδιάμεσο των ανατολικών οχθών του φράγματος Πηνειού
Καλό Παιδί Ηλείας

Γιατί ένα χωριό μπορεί να ονομάζεται Καλό Παιδί; Όντως υπάρχει ένα τέτοιο χωριό στην Ελλάδα το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Το χωριό είναι μικροσκοπικό, δεν έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον πέρα από το όνομα, αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και κυρίως ησυχία. Το …καλύτερο παιδί δηλαδή!

Το Καλό Παιδί είναι ημιορεινός οικισμός της Ηλείας και βρίσκεται κτισμένος σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρων, εγγύς του Σιμόπουλου, στο ενδιάμεσο περίπου των ανατολικών οχθών του φράγματος Πηνειού και των δυτικών παρυφών του πεδινού δρυοδάσους της Κάπελης.

Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 66 μόνιμοι κάτοικοι. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τις ελιές και την κτηνοτροφία.

Πώς προέκυψε η ονομασία του

Αναγνωρίστηκε ως οικισμός την 20η Απριλίου 1835 με την ονομασία Καλοπαιδιού και υπήχθη στον τότε δήμο Σελληεντίας Αχαιοήλιδος.

Οι ονομασίες Καλοπαιδιού και Καλό Παιδί ήταν σε παράλληλη χρήση μέχρι και την επίσημη διόρθωση της ονομασίας του σε Καλό Παιδί σύμφωνα με το ΦΕΚ 256Α της 28ης Αυγούστου 1912.

Σήμερα αποτελεί οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Ανθώνα του Καλλικρατικού δήμου Ήλιδας.

Η ζωή στο χωριό

Η ζωή των λίγων κατοίκων εκεί δεν είναι και τόσο εύκολη καθώς τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, σε καθημερινή βάση βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Το χωριό, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά της ελληνικής υπαίθρου ερημώνει. Τα ελάχιστα παιδιά φοιτούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στο Σιμόπουλο. Το σχολείο που υπήρχε στο χωριό έχει κλείσει από το 1985.

Πού βρίσκεται

Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 29 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης της Αμαλιάδας, περίπου 30,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πύργου και περίπου 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας (μέσω Πανόπουλου).

Τουριστική υποδομή δεν διαθέτει, ενώ η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται σε απόσταση 47 χλμ. από το χωριό.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis