home design 800x400
home design 1170Χ320

Το χωριό της Αρκαδίας με τα τρία ονόματα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις

Για να εισέλθουν στο Αρτεμίσιο οι επισκέπτες διανύουν μια εντυπωσιακή διαδρομή δύο περίπου χιλιομέτρων, σε δρόμο πλαισιωμένο από λεύκες.
Αρτεμίσιο Αρκαδίας Κακούρι (6)

Αρτεμίσιο ή Κακούρι ή Λαγκούσι. Το χωριό με τα τρία ονόματα που βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Αρχαία Μαντινεία και τον Αρχαίο Ορχομενό. Πήρε τη σημερινή του ονομασία από το ομώνυμο βουνό στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένος ο οικισμός.

Ο Παυσανίας, που πέρασε και από εκεί στη διάρκεια των περιηγήσεών του στην Αρκαδία, αναφέρθηκε στην περιοχή ως «κώμη της Μαιράς».

Αρτεμίσιο Αρκαδίας Κακούρι (1)
Φώτο: fb (Το Κακούρι)
Αρτεμίσιο Αρκαδίας Κακούρι (3)
Φώτο: fb (Το Κακούρι)

To όνομα Κακούρι προερχόταν από τις λέξεις «κακόν όριον», ένα πέρασμα στα βόρεια του χωριού, όπου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης οι αγωνιστές έστηναν ενέδρες στους Τούρκους. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα προερχόταν από κάποιον Αρκάδα, που ονομαζόταν Κακούρης.

Για να εισέλθουν στο χωριό οι επισκέπτες διανύουν μια εντυπωσιακή διαδρομή δύο περίπου χιλιομέτρων, σε δρόμο πλαισιωμένο από λεύκες.

Αρτεμίσιο Αρκαδίας Κακούρι (4)
Φώτο: fb (Το Κακούρι)
Αρτεμίσιο Αρκαδίας Κακούρι (2)
Φώτο: fb (Το Κακούρι)

Ιδανικό για ορειβάτες και φυσιολάτρες, λάτρεις των χειμερινών σπορ και κυνηγούς.

Σήμερα το Αρτεμίσιο έχει περίπου 650 μόνιμους κατοίκους, με κύρια πηγή ενασχόλησής τους την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αμπελουργία.

Αρτεμίσιο Αρκαδίας Κακούρι (5)
Φώτο: fb (Το Κακούρι)

Στο χωριό υπάρχει ξενώνας (μέσα στον οποίο λειτουργεί και το λαογραφικό μουσείο), αρκετά καφενεία και ταβέρνα. Κοντινές διαδρομές η Αρχαία Μαντινεία και το Λεβίδι.

Την επομένη της Τυρινής πραγματοποιείται καρναβάλι, ανήμερα της Αποκριάς χοροεσπερίδα, πανηγύρι γίνεται στην γιορτή του Αϊ-Λιά, ενώ όλο τον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Αρτεμισιακά).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis