home design 800x400
home design 1170Χ320

Ένα σπήλαιο «καταφύγιο» στη Μάνη πάνω στην πιο άγρια παραλία της Ελλάδας (Βίντεο)

Στο συγκεκριμένο σημείο έχει δημιουργηθεί φυσική παραλία με λείους βράχους στους οποίους μπορεί άνετα κάποιος να ξαπλώσει πάνω
Μάνη σπήλαιο Καταφύγι

Στη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου, στη Δυτική Μάνη, στο δρόμο προς τη Τραχήλα, 3.5 χιλιόμετρα δυτικά, βρίσκεται το όμορφο σπήλαιο «Καταφύγιο» (Αγίου Δημητρίου Σελίνιτσας).

Στο συγκεκριμένο σημείο έχει δημιουργηθεί φυσική παραλία με λείους βράχους στους οποίους μπορεί άνετα κάποιος να ξαπλώσει πάνω. Ίσως η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας. Κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει υποθαλάσσιο σπήλαιο ιδανικό για σπηλαιοκατάδυση.

Τα όστρακα και τα οστά που βρέθηκαν μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τόπος κατοικίας και λατρείας. Η εντυπωσιακή είσοδος με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες κάποτε αποτελούσε την εκβολή ποταμού, ο οποίος περνούσε μέσα από αυτό διανοίγοντας μέσα σε μάρμαρο στοές και κανάλια. Όσο προχωράμε στο εσωτερικό απολαμβάνουμε μεγαλοπρεπή στολισμό με ωραιότατα συμπλέγματα σε οροφή, δάπεδο και τοίχου.

Το σπήλαιο υπήρξε ιδανική κρυψώνα για πολλούς ανθρώπους (γι’ αυτό και η ονομασία «καταφύγι»), ιδίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά όχι μόνο.

Το μεγάλο μήκος του, αλλά κυρίως η πολυμορφία και η αφθονία των στοών – παρακλαδιών του, βοήθησε αρκετούς ντόπιους να βρίσκουν καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές.

Βίντεο: Αλώνια Μεσσηνίας / Alonia Messinias

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis