home design

Τι προβλέπει η νέα τροπολογία για την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους

Κατατέθηκε σήμερα Τρίτη 17 Ιανουαρίου στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, με σχετική απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις που είχαν θεσπιστεί το 2019 και οι οποίες προέβλεπαν την μεταφορά προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων και των Περιφερειών μιας σειράς αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων -προκειμένου, όπως σημειωνόταν, να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, σε πολλούς από τους οποίους η απλή αναλογική είχε οδηγήσει σε μη αυτοδύναμες διοικήσεις.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε μεταφέρονται εκ νέου στα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια αρμοδιότητες όπως, η κατάρτιση προϋπολογισμών, ισολογισμών, απολογισμών και των ετήσιων προγραμμάτων δράσης, καθώς και οι εκθέσεις πεπραγμένων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του οικείου ΟΤΑ.

Μεταφέρονται επίσης οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η έγκριση των δαπανών και η διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού και η εισήγηση στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο του ετήσιου σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του ΟΤΑ.

Ακόμα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι η θητεία των μελών στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής γίνεται ξανά ετήσια από διετής, ενώ οι συνθέσεις τους διατηρούνται ως έχουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, “οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα ενημερωθούν αναλυτικά από σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το υπουργείο”.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version