home design 800x400
home design 1170Χ320

Χωρίς σίτιση 470 φοιτητές σε Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη και Κόρινθο

Τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Η καταγγελία της Πανσπουδαστικής
Φαγητό σίτιση μπουφές

Να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση περικοπής δικαιούχων φοιτητών από την δωρεάν σίτιση που έλαβε πρόσφατα η Πρυτανεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ζητούν οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής» στους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρόκειται για εξέλιξη που αφορά φοιτητές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, όπου η σίτισή τους είχε ανατεθεί σε δύο εταιρίες, που μείωσαν τις παρεχόμενες ποσότητες τροφίμων, λόγω μείωσης και των κονδυλίων.

«Με το καλημέρα του 2023, 470 φοιτητές έμειναν εκτός λιστών σίτισης, μετά τη σχετική ανάρτηση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένοι, βρίσκονται πλέον σε λίστα επιλαχόντων, αναμένοντας να «κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό», επισημαίνουν οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής.

«Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μέσω της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Θεωρούν το δικαίωμα μας για σπουδές ως κόστος, γι’ αυτό επινοούν διάφορους κόφτες. Επειδή κοστίζουμε, ή θα πληρώνουμε ή θα μένουμε νηστικοί!», αναφέρουν επίσης.

Και προσθέτουν: «Είναι γνωστό, πως οι συνθήκες στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολες, αν όχι απαγορευτικές, για να καταφέρει να σπουδάσει ένας φοιτητής, πόσο μάλλον σε τμήμα μακριά από την πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Συνδυαστικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (θέρμανση, ρεύμα), αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και ενώ οι μισθοί των οικογενειών μας παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών (232 κλίνες σε όλο το ΠΑ.ΠΕΛ.!), δωρεάν μεταφοράς για τους φοιτητές, υποβάθμιση των υποδομών και ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων κ.α.».

Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «κόντρα στις ανάγκες μας δίνουν λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης εντός των πανεπιστημίων» ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης των φοιτητών, τονίζουν ότι δεν περιμένουν κανέναν σωτήρα, καλώντας σε οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, απαιτώντας να μην μείνει κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση χωρίς δωρεάν σίτιση, να μην εφαρμοστεί κανένας κόφτης με οποιοδήποτε πρόσχημα, να εξασφαλιστεί για όλους δωρεάν σίτιση, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis