home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το καταπράσινο χωριό της Αρκαδίας με τα άφθονα νερά και το φημισμένο μικροκλίμα

Ο παραδοσιακός οικισμός του Πάρνωνα που βρίσκεται ανάμεσα σε καταρράκτες, πηγές και πλατάνια, χαρίζει απλόχερα μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη
Πλάτανος

Ο Πλάτανος είναι ένα πανέμορφο χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στη βορειοανατολική, καταπράσινη πλευρά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο από 440 έως 550 μέτρα. Βρίσκεται στο 24ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Άστρους- Χαράδρου – Σίταινας – Καστάνιτσας και ανήκει στη Βόρεια Κυνουρία.

Η περιοχή του Δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφού περικλείεται σπό δάσος «Χαλέπιου πεύκης», από δάσος ελάτης, από το πανέμορφο και μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας σπερματοφυές δρυόδασος της Σέλλας και φυσικά από κάθε λογής οπωροφόρα δένδρα, όπως κερασιές, καστανιές, καρυδιές, ελιές και ακτινίδια.

Το όνομά του το πήρε από τα αμέτρητα και πανύψηλα πλατάνια που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την γεωγραφική του έκταση.

Η οργιώδης βλάστηση που παρατηρείται στον Πλάτανο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φημισμένο μικροκλίμα της περιοχής – όπου επιτρέπει τη συνύπαρξη της ελιάς με τον έλατο και την πορτοκαλιά – αλλά και την αφθονία των νερών που ρέουν από τις 10 περίπου διάσπαρτες πηγές του.

Το πανέμορφο χωριό είναι χτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη χαράδρα και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Πέτρινα και κεραμοσκέπαστα, με μικρές αυλές και πολλές βρύσες, τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα πλάι πλάι.

Μπαίνοντας στον Πλάτανο Κυνουρίας συναντάς τις Χαρές, έναν πανέμορφο καταρράκτη στην είσοδο του οικισμού. Εκεί έπλεναν τα προικιά τα κορίτσια πριν από τον γάμο τους, εξού και το όνομά του. Πάνω από τον καταρράκτη βρίσκεται η νεροτριβή του χωριού η οποία λειτουργεί ακόμα.

Προχωρώντας ευθεία από τον καταρράκτη θα συναντήσετε την Αγία Άννα, προστάτιδα του χωριού, με τη μικρή πλατεία της, που τη στολίζει ένα και μοναδικό ψηλό κυπαρίσσι. Κάτω από την Αγία Άννα, υπάρχει ένα παλιό παραδοσιακό καφενείο.

Κατηφορίζοντας, από την είσοδο του χωριού, άλλος ένας μικρός καταρράκτης καταλήγει σε λίμνες και φαράγγια, αλλά και σε ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Παντού στο πλάτωμα θα δείτε θεόρατα πλατάνια, τα οποία δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Τέλος, ο καταρράκτης της Λεπίδας με ύψος 70 μέτρα ρίχνει το νερό του στο φαράγγι της περιοχής, που, για τους λάτρεις της περιπέτειας, ενδείκνυται για εξερεύνηση.

Βίντεο: Ηlias Mpr Photography

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis