home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΙστορικά

Εξερευνώντας την ορεινή Αχαΐα πριν από 44 χρόνια (Βίντεο)

Σπάνιο φιλμ από τη Ζαρούχλα του 1978.

Βρισκόμαστε στη Ζαρούχλα, ένα ορεινό χωριό του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές της οροσειράς του Χελμού (γνωστό και ως Αροάνια Όρη) κοντά στα όρια με το Νομό Κορινθίας και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από έναν δρόμο του χωριού καθώς βλέπουμε και κάποια σπίτια. Μια γυναίκα εξέρχεται από ένα σπίτι κι έρχεται προς το μέρος του κινηματογραφιστή χαμογελώντας. Η κάμερα εστιάζει στο χιόνι που πέφτει και ένα άτομο την χαιρετάει. Μια καμινάδα καπνίζει καθώς το χιόνι γίνεται πιο πυκνό. Μια παρέα περνάει ένα μικρό γεφυράκι ευδιάθετη, χαιρετώντας ποτέ-πότε τον φακό ενώ τα φυτά και τα δέντρα τριγύρω έχουν αρχίσει να καλύπτονται απ το χιόνι.

Βλέπουμε ένα ρυάκι, μέρος του ρέματος του Αγ. Νικολάου όπου μαζί με τα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής (Ριζανόρεμα, Κρυονέρι) χύνονται στον ποταμό Κράθι, με πυκνό δάσος τριγύρω και επιστρέφουμε στην παρέα που ξεκινάει την πεζοπορίας της στο μονοπάτι. Το χιόνι συνεχίζει να πέφτει με το χωριό φαίνεται αμυδρά στο βάθος ενώ η παρέα συνεχίζει την εξερεύνηση της.

Ο φακός μας δείχνει σπίτια του χωριού με κάποια απ’ αυτά να είναι πυργόσπιτα και στέκεται στο Πύργο Αγίας Τριάδας Ζαρούχλας που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Η παρέα εξερευνά το μέρος και διασκεδάζει. Ένας απ’ την παρέα μιλάει με μια χαμογελαστή ηλικιωμένη γυναίκα ενώ κρατάει μια σακούλα -κατα πάσα πιθανότητα με προμήθειες- και η παρέα συνεχίζει την περιήγηση της δάσος που όπως βλέπουμε είναι γεμάτο με έλατα και μαυροπεύκα.

Το φιλμ κλείνει με το αρχικό πλάνο στο δρόμο του χωριού και την γυναίκα να κατευθύνεται στο σπίτι της.

Βίντεο: Aylon Film Archives

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button